PRESUDA JE POSTALA PRAVOMOĆNA

Odbijene sve žalbe: Sanaderu šest godina zatvora, a Hernádiju dvije; Evo obrazloženja Vrhovnog suda

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Od prvog optuženika je oduzeta imovinska korist (5.000.000 eura) koju je prenio na drugu osobu – trgovačko društvo. Riječ je o tvrtki Roberta Ježića koji je na suđenju priznao da je Sanaderu trebao dati MOL-ovo mito

Vrhovni sud potvrdio je presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem šefu uprave MOL-a Zsoltu Hernádiju za primanje i davanje mita na najvišoj razini. Njihovu objavu prenosimo u nastavku.

“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe USKOK-a i dvojice optuženika te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je prvi optuženik proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela primanje mita, a drugi optuženik za počinjenje kaznenog djela davanje mita. Prvi optuženik osuđen je na kaznu zatvora od šest godina, a drugi optuženik na kaznu zatvora od dvije godine. U kaznu je prvom optuženiku uračunato vrijeme lišenja slobode u ovom predmetu. Drugom optuženiku suđeno je u odsutnosti.

Prevladavajući utjecaj nad naftnom kompanijom

Prvi optuženik (tada predsjednik Vlade Republike Hrvatske) i drugi optuženik (predsjednik uprave stranog trgovačkog društva) osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10.000.000 eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na trgovačko društvo – domaću naftnu kompaniju (u kojem Republika Hrvatska ima vlasnički udio). Tim izmjenama ugovora trebalo se omogućiti stranom trgovačkom društvu prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Republika Hrvatska. Prvi optuženik, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao je da Vlada Republike Hrvatske zaključi takve ugovore. Ugovorima su prihvaćeni zahtjevi stranog trgovačkog društva koji su postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora.

Drugi optuženik je kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10.000.000 eura prvom optuženiku. Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu. Na taj način trgovačkom društvu je 2009. uplaćeno 5.000.000 eura što se trebalo isplatiti prvom optuženiku nakon određenog vremena. Do uplate druge polovice iznosa mita nije došlo.

Od prvog optuženika je oduzeta imovinska korist (5.000.000 eura) koju je prenio na drugu osobu – trgovačko društvo. Tom trgovačkom društvu je naloženo isplatiti oduzeti iznos u korist Republike Hrvatske.

Činjenica da je obiteljski čovjek nije utjecala na kaznu

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti.

Prvom je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjena životna dob (68 godina) i narušeno zdravstveno stanje. Otegotno je cijenjeno da je koruptivno kazneno djelo počinio kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a to djelu daje dodatnu težinu. S obzirom na funkciju koju je obnašao, trebao je biti uzor ne samo ostalim članovima Vlade Republike Hrvatske nego i svim građanima Republike Hrvatske.

Djelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog kaznenog djela je bilo njegovo osobno bogaćenje. Cijenjena je i prijašnja osuđivanosti zbog istovrsnog kaznenog djela.

Okolnosti da je obiteljski čovjek i otac dvoje odrasle djece nisu okolnosti koje je trebalo posebno cijeniti kao olakotnima i koje bi imale utjecaj na blaže kažnjavanje.

Mito ponudio i dao predsjedniku Vlade

Jednako tako, olakotna okolnost nije niti sudjelovanje u Domovinskom ratu i vojni čin koji je stekao. Od takvih osoba se ne očekuje da čine kaznena djela, a osobito ne ovakva ili slična namjerna kaznena djela kojima se mogu ugroziti suverenost i nacionalni interesi iste države u čijem je stvaranju sudjelovao kao i ugroziti njezine temeljne vrijednosti. Koruptivna djela svakako to ugrožavaju.

Drugom optuženiku olakotnim je cijenjena prijašnja neosuđivanost. Otegotno je što je mito ponudio i dao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

Izrečene kazne će ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na obojicu optuženika. Istodobno će u dovoljnoj mjeri utjecati na optuženike da svoja ponašanja usmjere u društveno prihvatljivom smjeru.

Utjecat će i na druge da ne čine ovakva ili slična kaznena djela kroz jačanje svijesti o njihovoj pogibeljnosti. Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska”, stoji u priopćenju Vrhovnog suda, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari