SVAĐA NA MREŽAMA

Odgajateljica iz dječjeg vrtića vulgarno poručila majkama: Niste djecu nama rodile nego sebi!

Photo: Matija Habljak/PIXSEL

Povratak djece u vrtiće prolazi kontroverzno i jednako trnovito kao i povratak djece u školske klupe

“Vruća” je to tema koja zaokuplja pažnju gotovo svih roditelja uoči sutrašnjeg povratka djece u dječje vrtiće i škole, a svoj komentar poslao nam je čitatelj, i sam roditelj djece vrtićkog i školskog uzrasta.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

Situacija je takva da društvenim mrežama kola jezik mržnje sa strane pojedinih odgajatelja, koji, iako na punim plaćama u svojim vrtićima, nemaju mnogo razumijevanja za djecu koja se moraju vratiti u ustanove pod novim uvjetima HZJZ-a. Neki odgajatelji posramljuju i vrijeđaju roditelje ako im se djeca vraćaju u kolektiv ovog ponedjeljka. Mnogi roditelji već su na mukama zbog svih promjena na koje trebaju pripremiti djecu ali su sigurno još više zatečeni grubim riječima koje mogu pročitati na internetu iz pera samih odgajatelja. Unutar grupe Beneficirani staž za odgajatelje koja okuplja pedagoške djelatnike vrtića diljem Hrvatske, možemo vidjeti s kakvim se otrovnim razmišljanjima moraju nositi roditelji. Dok jedni odgajatelji pišu uvrede, drugi u komentarima gorljivo podržavaju i hvale ovakvu komunikaciju, nadodajući još više mržnje.

“Otvaraju se vrtići: Ne moramo se sramiti ako našu djecu u njih i pošaljemo”

Teško je za povjerovati da su to osobe koje se s najpažljivijim pristupom svakodnevno bave našom djecom i dočekuju roditelje a iza kulisa podržavaju izjave da su one više ljubavi dale njihovoj djeci nego te majke koje ih se žele riješiti, koje ih ne zaslužuju, da bi svoju djecu najradije nekome uvalile i slično. Postoje i drugi studiji kao što su ekonomija, pravo ili bilo koji drugi, pa se s pravom možemo pitati – zašto rade baš taj posao? Zamislite da se zubari ili kuhari ovako ponašaju na mrežama, dok to sve čitaju njihovi nadređeni. Ili još bolje, zamislite da za tako nešto postoji etički kodeks koji isto treba osuđivati ali ipak u pravilu nikada ne čini. Takav je slučaj i sa vrtićima koji ovaj dokument trebaju imati i trebaju ga primjenjivati a i bez njega se njihovi zaposlenici ne bi trebali degradirati na ovaj način.

Cjelokupna se prepiska pokrenula nakon što je u grupu netko podijelio članak “Otvaraju se vrtići: Ne moramo se sramiti ako našu djecu u njih i pošaljemo” iza kojeg stoji Nevena Rendelli Vejzović. Čini se da je članak hrabre majke ustvari pogodio točno tamo gdje je trebao – u predrasude i netrpeljivost koji su potpuno krivo usmjereni.

Bez obzira na teške okolnosti i nedostatak protokola koji bi uredio sve detalje oko povratka djece, zaposleni roditelji ne zaslužuju niti uvrede niti osude jer oni nisu meta svih nezadovoljnika u našem društvu. Posebno zabrinjava da nitko nije reagirao iako su navedeno pročitale tisuće pedagoških djelatnika.“, stoji u komentaru našeg čitatelja.

Donosimo dio te prepiske kako bi i sami ocijenili radi li se nečemu što zavređuje širu osudu javnosti, ako ne i neke druge sankcije iz područja etičkog kodeksa ustanove kojoj dotična pripada.

Ima odgajatelja koji se od ovakvih slučajeva ograđuju

Čitatelj koji nam se obratio, zgrožen svime ovime, želio je  istaknuti i kako ima onih odgajatelja koji se od ovakvih slučajeva ograđuju u potpunosti,  i ističu “kako straha od zaraze koju bi im eventualno prenijela djeca nema, jer se isto može dogoditi bilo gdje u trgovini, šetnji ili kod frizera”.

Sličan odnos prema roditeljima prisutan je i u nekim školama

Da problem postoji,  priznala je i ministrica: “Očito je s malom djecom veći problem ako roditelji rade. Međutim, ono što je problem za škole, od roditelja smo dobili pritužbe da su ih ravnatelji i učitelji odgovarali od toga da djecu šalju u škole, ali to nije dobro i to stvarno nije odgovorno ponašanje. Odgovorno bi bilo da se radi prema svim onim uputama koje su dobili”, smatra Divjak.

Dodaje kako je teško reći zašto se to događa. “Dva mjeseca izolacije očito je učinilo svoje. Ali mi moramo svi biti odgovorni i dati obol ovoj situaciji da izađemo čim prije iz nje”, istaknula je ministrica za N1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari