ODJECI „OTVORENOG“: Stručnjaci i javnost složni – Bukša dao najkonkretnije odgovore na pitanja o rješenjima za budućnost Rijeke

Lokalni izbori u Rijeci bili su tema sinoćnje emisije Otvoreno na Drugom programu HTV-a. Razgovaralo se o pitanjima kulture, transparentnosti gradske uprave i vizije budućnosti grada na Rječini.

Lokalni izbori u Rijeci bili su tema sinoćnje emisije Otvoreno na Drugom programu Hrvatske radio televizije. Gosti urednika i voditelja Domagoja Novokmeta bili su kandidati za gradonačelnika Rijeke: nezavisni Rijeke Hrvoje Burić, Vojko Obersnel (SDP), Juraj Bukša (HNS-ARS-SDAH), Andrej Briščik (Akcija mladih-Živi zid-Snaga), Danko Švorinić (Lista za Rijeku-Pametno), Petra Mandić (Most) te Kristijan Staničić (HDZ).

U 70 minuta, koliko je emisija trajala, razgovaralo se o pitanjima kulture, transparentnosti i vizije budućnosti grada na Rječini.

O Frljićevoj predstavi

Nakon emisije, u razgovoru sa stručnjacima i javnosti, može se zaključiti kako je Juraj Bukša bio najkonkretniji u svojim odgovorima. Emisija je bila prožeta tenzijama i negativnostima, ali kandidat HNS-ARS-SDAH imao je čvrst i pozitivan pristup dajući rješenja umjesto prepirki, predlažući konkretne projekte koje donose boljitak razvoju grada i koji će omogućiti povećanje kvalitete života u gradu na Rječini.

U prilog tome svjedoče i komentari na društvenim mrežama koje su gledatelji pisali za vrijeme trajanje i emisije i nakon nje.

Emisija je započela aktualnim pitanjem nove predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” koja je dovela do prosvjeda u Splitu. Svi su se kandidati složili kako do nasilja koje se dogodilo su Splitu nikako nije smjelo doći. Međutim, Hrvoje Burić smatra kako Frljiću nije mjesto u nacionalnim kazalištima zbog neprestanih provokacija u kojima redatelj uživa. Kandidatkinja Mosta, Petra Mandić također je istaknula kako se kultura HNK ne smije temeljiti na provokaciji. HDZov Kristijan Staničić progovorio je o određivanju granica dobrog ukusa, ali i da se politika ne smije miješati u kulturu. Briščik se nadovezao na pitanje rekavši kako je Ministarstvo kulture dalo odobrenje da se ova predstava odigra, a Švorinić je istaknuo kako posao gradskih vijećnika nije ulazak u programe i miješanje u kulturu.

S tim se složio i Bukša naglasivši kako najveći problem nije kazališna predstava već to što je netko prijetio bombom zbog predstave i što naše društvo pokazuje veliku netoleranciju prema drugima, prema multikulturalnosti, prema svemu onome što grad Rijeka predstavlja.

Najveći problemi Rijeke

Prema izjavama u sinoćnjoj emisiji, najveći problem Rijeke leži u nezaposlenosti, iseljavanju i lošoj gospodarskoj klimi. Dok su o demografskim problemima uzrokovanima nedostatkom posla progovarali Mandić, Briščik i Švorinić, dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel iznio je podatak kako je u Rijeci naseljenih 3 tisuće ljudi po kvadratnom kilometru što je trostruko veća gustoća nego u Zagrebu „pa je teško je za očekivati da se iz tako napučenog grada nitko neće odseliti, posebno u manje gradove u okolici“.

Većina kandidata dotakla se problema (ne)poticanja poduzetništva, a Bukša je čak posao u gradskoj upravi ironično nazvao poslom iz snova.

Slučaj Benac

U Otvorenom se govorilo i o transparentnosti Rijeke i slučaju Benac, pri čemu je Obersnel naglasio kako je prema istraživanju Lotusa Rijeka tri puta zaredom proglašena najtransparentnijim gradom. A što se suspendiranog pročelnika tiče, priču je prozvao previše napuhanom. Švorinić je slučaj Benac proglasio „slučajem svih slučajeva“ zapošljavanja prema kriteriju nepotizma i stranačke podobnosti u Gradu Rijeci.

 

Staničić se pritom upitao hoće li se nalaz interne revizije koja istražuje slučaj moći dobiti na uvid prije lokalnih izbora.

Burić i Mandić su ustvrdili kako je činjenica da se transparentnost podigla na visoku razinu, ali upravo ključni dokumenti nisu transparentni. Bukša je pitanju pristupio drugačije, ponudivši rješenje u vidu kvalitetnog tima koji je dosad već polučio odlične rezultate u projektima vrijednim više milijardi kuna, s naglaskom na nositelja liste za Gradsko vijeće, rektora riječkog Sveučilišta, Peru Lučina.

Pitanje postizbornih koalicija

Emisija je završila pitanjem s kim bi u slučaju pobjede mogli koalirati. Hrvoje Burić i Andrija Briščik isključuju mogućnost dogovora s Vojkom Obersnelom koji ionako očekuje premoćnu pobjedu na izborima.

Optimističan je i Švorinić koji ne razmatra mogućnost koalicije. HDZ će biti otvoren za razgovor sa svim strankama koje žele promjenu u gradu Rijeci, a stranke koje podržavaju Bukšu u obzir dovode one partnere koji imaju istu viziju razvoja grada.

Cijelu emisiju pogledati možete na internetskim stranicama Hrvatske radio televizije (https://hrti.hrt.hr/video/show/3401356/otvoreno-24-travnja-20179.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari