ATMOSFERA NEIZVJESNOSTI U KANFANARU

ODLAZI LI DUHANSKI DIV IZ HRVATSKE? Iz Kanfanara poručuju: ‘Zabrinuti smo, za njih je vezano 2500 ljudi’!

Foto: Unsplash

Od ponoći više ne vrijedi moratorij prema kojemu bi BAT morao ostati u Hrvatskoj, no pregovori s Vladom oko nižih trošarina na cigarete se nastavljaju

Duhanski div British American Tobacco (BAT) koji drži Tvornicu duhana u Kanfanaru u Istri, gdje zapopljava oko 1600 ljudi, na korak je do odluke o odlasku iz Hrvatske zbog troškova poslovanja, odnosno visokih trošarina koje, kako stvari stoje, Vlada nije spremna sniziti.

Sinoć u ponoć istekao je rok za dogovor koji bi spriječio odlazak BAT-a iz Kanfanara, rečeno je u prilogu RTL Direkta.

To znači da od ponoći više ne vrijedi moratorij prema kojemu bi BAT morao ostati u Hrvatskoj, no pregovori s Vladom se nastavljaju. BAT traži manje trošarine za svoje cigarete, a glavni Vladin pregovarač, ministar financija Zdravko Marić zasad ne otkriva hoće li popustiti.

“Problem nije jednostavan”, kazao je ministar Zdravko Marić.

U općini Kanfanar su zabrinuti.

“Zabrinut sam činjenicom da pregovori idu na način da naš ministar kaže da to nije jednostavna priča. Ja mislim da hrvatska Vlada ima mandat rješavati i složene priče te apeliram prije svega na premijera Andreja Plenkovića da se učini sve što je moguće”, kazao je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar.

‘Za očuvanje 2000 radnih mjesta treba imati širinu razmišljanja’

Jurman je za N1 izjavio kako se nada dogovoru Vlade i BAT-a koji će rezultirati ostankom te tvornice u Hrvatskoj.

“Ne mogu sa sigurnošću reći što će se događati, ali znam da još traju razgovori između BAT i Vlade. Zabrinut sam, ali želim vjerovati da je hrvatskoj Vladi stalo do radnika. Ovdje je mnogo djelatnosti vezano za tvornicu, sistem je rada drugačiji nego kada je bio TDR, pa je mnogo ljudi vezano uz proizvodnju u BAT-u”, rekao je Jurman za N1.

Naglasio je kako je, uključujući proizvođače duhana, uz tvornicu u Kanfanaru vezano oko 2500 ljudi. Svima njima, dodaje, nije ugodno raditi u atmosferi neizvjesnosti oko toga hoće li sutra imati posao.

“BAT želi postići određene rezultate i biti jedan od lidera na duhanskom tržištu. Ne želim da Hrvatska bude talac multinacionalne kompanije, ali mislim da postoji ozbiljan prostor za razgovor. Ako se iz BAT-a traži predvidljivost trošarina, mislim da to nije nemoguće. Zahtjev za izjednačavanjem trošarina za grijani duhan i cigarete nije nemoguć. Za očuvanje 2000 radnih mjesta treba imati širinu razmišljanja”, poručio je načelnik Kanfanara.

Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views