UGROŽENE ŠKOLJKE

ODLIČNA VIJEST! U Istri pronađene Ulika i Nela – plemenite periske koje su preživjele u divljini

Foto: Marinko Babić

Nakon prošlogodišnjih vijesti o pomoru plemenitih periski u Jadranu, u Istri se pojavio tračak nade za opstanak ovih veličanstvenih školjkaša. Pronađene su još dvije žive i zdrave periske koje su preživjele život u divljini. One su Ulika i Nela. 

Vijest o novim živim periskama razvukla je osmijeh i na našim licima. Pronađene su na različitim lokacijama – prva je uočena Ulika, koju su ronioci zamijetili tijekom akcije čišćenja podmorja Fratarskog otoka u organizaciji KPA Uljanik Pula, piše Morski.hr

Foto: Marinko Babić/Ulika

Drugu živu perisku – Nelu pronašao je Frano Glavaš, član Ronilačkog kluba Centar iz Medulina, uz zapadnu obalu poluotoka Kašteja u Medulinu (plaža Valetica) na dubini od 2 m. Visoka je 32 cm, na njoj je vidljiv ovogodišnji rast ljušture, a i dobro je reagirala brzim zatvaranjem na vanjski podražaj.

Ističu kako Nelu krasi bogat obraštaj koji se sastoji od jadranskih klobučića (Acetabularia acetabulum), dagnje (Mytilus galloprovincialis) i kožastog perjaničara (Sabella spallanzanii).
Foto: Marinko Babić/Nela
O mjerama zaštite pronađenih periski odlučit će stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, NP Brijuni te Javna ustanova Natura Histrica.
S obzirom da se bliži period mrijesta, koji traje od lipnja do kolovoza, sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, u tijeku su pripreme za postavljanje kolektora za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali poput užadi, mrežica i plutača kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje Jadrana.

Članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina od jeseni prošle godine sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana u potrazi za preživjelim primjercima plemenite periske. Do sada su ih pronašli sedam: Tara, Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela.

Svaki pronalazak žive plemenite periske – najvećeg školjkaša i endema Mediterana izuzetno je važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja, stoji u priopćenju udruge Eko more Medulin, koja moli sve koji imaju korisnu informaciju ili opažanje da im se jave putem FB stranice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari