ZA GOTOVO 3 KUNE

Odlična vijest za studente: Od nove godine raste minimalna studentska satnica; Evo za koliko

Foto: Mateo Levak/Riportal

Na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora premijer Andrej Plenković najavio je povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj. S obzirom da se uz nju veže i minimalna studentska satnica, ona bi nakon Nove godine trebala narasti na 29,29 kuna.

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora premijer Andrej Plenković rekao je da će minimalna neto plaća u Hrvatskoj  porasti s 3.400 kuna na 3.750 kuna neto. To znači da bi trebala rasti i minimalna studentska satnica. Ukoliko se sutra na Vladi u svoji odluka o povećanju minimalne plaće, ona bi trebala iznositi 4.687,50 kuna bruto te bi od 1. siječnja 2022. godine minimalna studentska satnica bila 29,29 kuna, piše portal Srednja.hr.

Naime uz minimalnu plaću vezana je i minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova. Ona se prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

VIDEO DANA:

Nakon povećavanja minimalne plaće u Hrvatskoj, odluka o novom minimalcu za studente prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova postaje službena nakon što ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs donese poseban propis o iznosu minimalne naknade. Sukladno spomenutom Zakonu, odluka ministra mora biti donesena u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće, piše Srednja.hr.

Podsjetimo, minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu za 2021. godinu iznosi 26,56 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari