ODLUKA NIJE RETROGRADNA

Odlučeno je: Diplome iz BiH i Srbije više se neće automatski priznavati

Photo: Dominik Grguric/PIXSELL

Pravilnikom o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija odzvonilo je automatskom potvrđivanju vrijednosti diploma iz država koje nisu članice Europske unije.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima sve ovlasti propitivanja vrijednosti takvih diploma koje u se u Hrvatskoj uglavnom odnose na one stečene u BiH i Srbiji, piše Večernji list. 

Samo za ‘nove’ diplome

Od sada će se u obzir će se uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom, prenose Vijesti.hr

Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku.

Zanimljivo je da će tijelo kojemu je povjeren nadzor nad diplomama morati uzeti u obzir pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju u Hrvatskoj, a to su razina, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

Kako se po ovom pitanju očitovao aktualni ministar obrazovanja Radovan Fuchs, “procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje”.

Bitno je naglasiti da se nova odluka neće primjenjivati na stečene diplome, već samo na buduće situacije. Uz to, nitko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stupanj obrazovanja koji im je istaknut na diplomama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari