Potražnja na tržištu sve je veća. Iz hrvatskih klaonica isporučeno je gotovo 780 tisuća komada pura, odnosno gotovo 12 tisuća tona, što je za oko 11 posto više nego lani
Cijene mesa uoči blagdana kreću se od 10 eura za kilogram odojka do čak 16 eura za kilogram purice, a prodaja je u punom zamahu.
Kako bi bili sigurni da neće ostati bez mesa za božićni stol, mnogi su svoje narudžbe već ranije osigurali. Ostaje pitanje – mogu li cijene dodatno porasti?
Cijene nisu dizali
Na zagrebačkoj tržnici domaća bijela purica od oko 3,5 kilograma stoji 34,81 euro. Ako pak želite zagorsku puricu, morat ćete izdvojiti još više. “Ovo je crna purica, oko tri kilice i nešto, prekrasna, reklo bi se 10 jezika govori. Stvarno je jako jako lijepa. Košta 15,90 po kili”, opisala je prodavačica Duška Patajac. Guska je otprilike euro jeftinija, dok je kilogram patke oko 12 eura. Prodavači naglašavaju da cijene nisu mijenjali, a u tjednu prije Božića prodaju i do 50 komada dnevno.
“9.90 je lani bila purica ova bijela, znači ista cijena, a ova je čak jeftinija, mislim da je lani bila 17, sad je 15,90, ali traže. Zagorske purice domaće se prodaju. Svi bi zadnji tjedan da ono nemaš dovoljno”, dodala je Duška.
Veća potražnja nego lani
U riječkoj mesnici ove je godine potražnja veća nego prošle, pa se gotovo sve naručuje unaprijed.
“Mi si napravimo popis, zapišemo što ljudima treba i po tome se ravnamo, čisto okvirno za nas da znamo koju količinu ćemo naručiti”, objašnjava mesar Damir Kučan.
Dok su neki svoju puricu već osigurali, drugi će zbog visokih cijena ipak odustati.
Jesu li građani spremni?
“Najčešće je to po običaju purica i tu kod ovog mesara najviše volim kupovati”, rekao je Toni Rakić iz Rijeke.
“Mi smo je već naručili. Ne ovdje nego malo izvan Zagreba koje prodaju sir i vrhnje, već prije tjedan dana”, navela je Željka Pavlinović. “Vjerojatno tu na placu ne jer je preskupa, mislim da ću u nekoj trgovini kupiti gdje je jeftinija”, dodala je Zagrepčanka Vesna.
Stručnjaci predviđaju da bi cijena purica tijekom nadolazećih blagdana mogla porasti, otprilike u visini inflacije.
“Pet pa do šest posto. A što se tiče prodaje na manjim OPG-ovima – tu vidimo dosta visoke cijene koje čak i duplo pa i više rastu u odnosu na ono što možemo pronaći u trgovačkim centrima”, istaknula je Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju.
Potražnja na tržištu i dalje se povećava. Iz domaćih klaonica stiglo je gotovo 780 tisuća purana, odnosno blizu 12 tisuća tona, što je oko 11 posto više nego prošle godine. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, samo je u prosincu prošle godine bilo zaklano oko 180 tisuća komada.
Ljudi kupuju normalno
“Imamo jako veliki rast potrošnje mesa zadnjih godina i proizvodnja nam nešto raste, ali raste i uvoz zbog toga što je povećana potrošnja”, dodala je Blažić. A oni koji se ne odluče za puricu, na blagdanskoj trpezi posluživat će janjetinu ili odojka.
“Cijene su kod nas uvijek iste. Cijene odojaka su 10 eura, janjetina 17, teletina 20. Blagdani su to se ne pita, ljudi troše što više”, izjavio je mesar Josip Babok.
Na kraju, troškovi će se svejedno zbrajati tek sljedećeg mjeseca, prenosi Danas.hr.







