ODVJETNICI UZVRAĆAJU UDARAC: Smeta im internetska aplikacija s besplatnim pravnim savjetima za građane!

Nova internetska stranica preko koje građani mogu tražiti rješenja svojih pravnih problema izazvala je reakciju odvjetničkih krugova – tvrde da se protivi zakonu?

Njihovoj komori sporno je što smatra da to omogućuje reklamu, što je svima koji se bave pravom zabranjeno. S druge strane, kreatori servisa tvrde da je sve lagelno.

“Vlasnica sam građevinskog zemljišta na koji se djelomično proširio i moj susjed i dogradio svoju nekretninu. Interesira me da li to može on sad legalizirati i koje su moje pravne mogućnosti da to spriječim?”

Ovako glasi samo jedno od stotine pitanja koja su u samo 10 dana stigla na adresu nove aplikacije namijenjene pomoći s pravnim zavrzlamama. Sve upite vidi nekolicina odvjetnika i potom daju savjet te nude svoje pravničke usluge.

Građani među tim odgovorima izaberu odgovor koji im se čine najprikladniji i najadekvatniji i na isti način automatski kontaktiraju odvjetnika s kojim žele ostvariti suradnju.

Cijeli ovaj dio prvi dio priče snimamo u uredima programera koji su dizajnirali aplikaciju, a ne kod odvjetnika koji ju koriste zato jer nitko od 30 odvjetničkih društava koji su se dosad upisali za korištenje web servisa nije htio stati pred našu kameru zbog straha od osvete komore.

Komora je naime, upozorila svih četiri i pol tisuće odvjetnika u Hrvatskoj da je ne koriste.

“Hrvatska odvjetnička komora podsjeća da kodeks odvjetničke etike zabranjuje odvjetnicima pribavljanje stranaka putem ponuda, posrednika ili reklama”.

Upravo taj servis posreduje u spajanju potencijalnih stranaka i odvjetnika.

Komora tako zaključuje da je servis protivan i zakonu o odvjetništvu, ali njegovi kreatori – koji sami nisu pravnici, nego su registrirani kao trgovačko društvo, uvjeravaju da ne krše zakon.

Apsolutno sam uvjerena da će i sama odvjetnička komora kada provjeri online servis, vidjeti da se radi o zanimljivom projektu.

Zanimljiv, ali ne i fer, smatra jedan od pravnika koji ne bi nudio svoje usluge na takvoj platformi.

“Mi se ne bi bikad prijavili jer je to očitko kršenje kodeksa odvjetničke etike jer se radi o posredovanju”, tvrdi odvjetnik Tomislav Bulić.

Dok odvjetnici među sobom ne razriješe njezine opravdane ili neopravdane pravne temelje, budući da je za građane besplatna, zasigurno će i dalje biti popularna.
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari