VELIKO IZVJEŠĆE

Oglasio se europski tužitelj: U Hrvatskoj malverzacije teške čak 313 milijuna eura

Idi na originalni članak
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Podignuto je osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda.

Oglas

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je veliko godišnje izvješće u kojem je prikazan rad tog tijela po zemljama, među kojima je i Hrvatska.

Navedeno je da su prošle godine u Hrvatskoj pokrenuta 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s novcem Europske unije. Stoji kako su malverzacije teške čak 313.6 milijuna eura.

EPPO u izvješću piše kako je riječ uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU fondova i državnog proračuna, manipulacija tijekom javne nabave i korupcije.

Podignuto je osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda. Blokirana je imovina u vrijednosti od oko 400 tisuća eura. Navode se i dva slučaja prekograničnih istraga.

Vodi se šest postupaka

U izvještaju je navedeno da se vodi šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Još sedam ih se povezuje s novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku, prenosi Net.hr.

izvor: EPPO

EPPO je u 2022. godini dobio četiri prijave od tijela EU, 17 od građana i 29 od nacionalnih tijela. Jedan postupak pokrenut je po službenoj dužnosti.

Cijelo izvješće Ureda europskog javnog tužitelja možete pogledati ovdje.

Exit mobile version