OGORČENI PRAVOSUDNI POLICAJCI: ‘Ukrade li nam Vlada Božić, spremni smo za bijeli štrajk’

Reakcija je to nakon što je sindikat na sastanku radne skupine u četvrtak dobio prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika prema kojemu bi im se plaće smanjile za 15 do 20 posto

“Bude li se Vlada ponašala kao Grinch i ukradu li nam Božić spremni smo za ‘bijeli štrajk’ i pokretanje drugih industrijskih akcija”, rekao je predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatrević za 24sata.

Reakcija je to nakon što je sindikat na sastanku radne skupine u četvrtak dobio prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika prema kojemu bi im se plaće smanjile za 15 do 20 posto. Nadalje, prema prijedlogu Zakona ukinuli bi im plaćeni minuli rad koji se sada plaća 0,5 posto po godini staža, a dodatak za posebne uvjete rada bi se sa 30 smanjio na maksimalno 20 posto.

“Tražimo da se donese posebna Uredba kojom bi se regulirali dodaci za pravosudnu policiju i koja bi bila na razini sadašnje. Ministarstvo pravosuđa je trebalo dostaviti radnoj skupini da je i naša služba specifična i u kojim uvjetima radimo. Ali nije. Što ih briga za pravosudnu policiju”, ogorčeno su kazali pravosudni policajci.

Najveća im je primjedba na način razvrstavanja pravosudne policije u platne razrede.

“Predlagatelj zaboravlja ili namjerno ignorira da i pravosudna policija ima zvanja, te da bi i pravosudnu policiju trebalo razvrstati na temelju uvjeta zvanja i stečenom stupnju obrazovanja. Po njihovom razvrstavanju mi smo referenti, dežurni će biti savjetnik ili viši savjetnik. Pitamo se hoće li probleme s zatvorenicima rješavati službenici iz administracije ili možda kvartovski policajac”, navodi se u priopćenju sindikata.

Prođe li prijedlog Vlade, tako bi jedan pravosudni policajac s 33 godine staža koji radi samo jutarnju smjenu pao s 5.300 kuna spao na 4.000 kuna.

Pravosudni policajci, kojih je 2000, ističu kako ih je i sad premalo. Ove godine 50-ak ih je dalo otkaz zbog malih plaća i loših uvjeta rada.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Vijesti.hr
Foto: RTL

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views