ISTRAGA SE ŠIRI

Ogroman problem za Novaka Đokovića: Prijeti mu zatvorska kazna od pet godina? Sam je priznao ‘krive korake’

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Đokoviću je u ponedjeljak sud odobrio vizu za ulazak u Australiju

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković demantirao je u srijedu informacije objavljene u medijima nakon što mu je po dolasku u Australiji oduzeta, a potom vraćena viza, a istaknuvši da su to dezinformacije, poručio da nije znao da mu je PCR test pozitivan kada je sudjelovao na uručenju pehara djeci, a sada bi zbog toga mogao imati novih problema.

“Želim se osvrnuti na dezinformacije o mojim aktivnostima i prisutnosti na događajima u prosincu te o pozitivnom nalazu PCR testa. To su dezinformacije koje moraju biti ispravljene”, napisao je u Đoković u izjavi koju je objavio na svom Instagram profilu.

Osvrnuo se na tvrdnje objavljene u medijima posljednjih dana, otkako mu je po slijetanju u Melbourne australska vlada oduzela vizu jer nije cijepljen protiv koronavirusa, a smatrajući da njegova potvrda o izuzeću od cjepiva nije zadovoljavajuća.  Ta je odluka srušena na sudu u ponedjeljak, a Đoković se sada u Australiji nalazi na slobodi te se priprema za sudjelovanje na Australian Openu. No australska vlada najavila je da razmišlja o posezanju za diskrecijskim pravom da, unatoč sudskoj odluci, ukine Đokovićevu vizu.

Dva negativna testa

Tenisač je potvrdio redoslijed događaja i njegovih aktivnosti koji su prethodili pozitivnom PCR nalazu na koronavirus u prosincu prošle godine. Istaknuo je da je 14. prosinca u Beogradu bio na košarkaškoj utakmici nakon koje su mnogi bili pozitivni na koronavirus.Dva dana nakon utakmice, 16. prosinca, unatoč tome što nije imao simptome zaraze Covidom-19, Đoković se testirao brzim antigenskim testom na koronavirus te je rezultat toga testa bio negativan. Istog je dana, kao dodatnu mjeru opreza, napravio i PCR test čije je rezultate čekao do 17. prosinca.

Sljedećeg dana, Đoković sudjeluje na teniskom događaju gdje je djeci dijelio priznanja, a prije tog događaja ponovno je napravio brzi antigenski test koji je opet bio negativan.

“Nisam imao simptome i dobro sam se osjećao, a rezultate PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja”, napisao je Đoković.

Zaražen davao intervju

Poručio je i da je sljedećeg dana, 18. prosinca, otkazao sve svoje aktivnosti, osim intervju za novine L’Equipe, istaknuvši da se na njega obvezao još ranije te se osjećao “dužnim napraviti intervju” te da nije htio “iznevjeriti novinara”.

Tvrdi i da je za cijelo vrijeme intervjua održavao distancu i nosio masku, osim trenutka kada su ga fotografirali. Međutim, Đoković je ipak priznao da je u sudjelovanje na intervjuu bilo pogrešno.

Pet godina zatvora?

A sada su Australci najavili nove probleme za Đokovića.

Novak je, naime, u davanju iskaza pod zakletvom na sudu u Australiji izjavio da mu je Covid dijagnosticiran 16. prosinca i australsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ispituje ovo nepoklapanje informacija.

Australski The Age tvrdi da se istraga širi i da Đokoviću sada, zbog davanja lažnog iskaza, prijeti zatvorska kazna od pet godina.

On trenira

Nakon što mu je sud u ponedjeljak odobrio vizu i pustio ga iz imigracijskog pritvora, Đoković se odmah vratio treninzima.

Australian Open počinje 17. siječnja. Đoković je turnir osvojio ukupno devet puta, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari