NESTAT ĆE BROJNA RADNA MJESTA /

Oko 140 tisuća Hrvata morat će promijeniti zanimanje; Ovi radnici imaju razloga za strah

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Najveći utjecaj će se vidjeti u sektorima proizvodnje, veletrgovine te administrativnim i potpornim funkcijama. Međutim ta mjesta će biti nadomještena novima zanimanjima u raznim industrijama’

S hrvatskog tržišta za manje od deset godina mogla bi nestati mnoga trenutna zanimanja te će brojni radnici uskoro promijeniti zanimanje zbog napretka tehnologije, digitalizacije, automatizacije i robotizacije. Istraživanje svjetski poznate konzultantske tvrtke McKinsey otkrilo je koja bi sve zanimanja u Hrvatskoj mogla izumrijeti.

S napretkom tehnologije nisu se mogle izboriti videoteke – samo ih je u Zagrebu prije deset godina bilo 400, dok se trenutno u glavnom gradu Hrvatske nalazi samo jedna. Istu bi sudbinu u idućem desetljeću moglo doživjeti oko 340 tisuća radnih mjesta.

‘Oko 140 tisuća radnih mjesta će morati biti promijenjeno’

“Najveći utjecaj će se vidjeti u sektorima proizvodnje, veletrgovine te administrativnim i potpornim funkcijama. Međutim ta mjesta će biti nadomještena novima zanimanjima u raznim industrijama. Važno je napomenuti 140 tisuća zanimanja odnosno radnih mjesta u Hrvatskoj će morati biti promijenjeno“, objasnio je za Dnevnik Nove TV Tomislav Brezinščak iz konzultantske kuće.

Neka od danas najtraženijih zanimanja poput sektora trgovine ili ugostiteljstva mogla bi uskoro nestati, ali su i dalje su traženi i uredski radnici i službenici. S druge strane, trenutno se u oglasima traži svega trinaest direktora i menadžera te su upravo to zanimanja koja će u budućnosti postati traženija.

Sektori u kojima se očekuje porast

“Oni sektori koji će najviše rasti prema našem istraživanju su zdravstvo, financije, kreativni i kulturni sektor te građevina“, rekao je Brezinščak. Nedavno je, zbog digitalizacije i novih oblika rada, osnovan i Sindikat radnika digitalnih platformi.

“Od vozača taksija, ovih koji prevoze različite vrste hrane i ti radnici su upravo iskorak u to buduće zasnivanje nekog radnog odnosa koji će biti krajnje neizvjestan“, istaknuo je sindikalist Mladen Novosel.

Istraživanje je, dakle, dovelo do određene bojazni sadašnjih radnika zanimanja kojima potencijalno prijeti izumiranje zbog čega je Nezavisni hrvatski sindikat tražio posebnu sjednicu GSV-a o budućnosti rada u Hrvatskoj i promjenama koje dolaze, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari