Olujni uvjeti na Jadranu: Upaljen crveni alarm, bura puše preko 150 kilometara na sat

Idi na originalni članak
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U četvrtak snježni pokrivač će se još malo podebljati ali samo u najvišem gorju, drugdje će padati većinom kiša ili susnježica koja neće stvarati snježni pokrivač

Oglas

Ciklone koje se jedna za drugom premještaju od Atlantika preko srednje Europe prema nama donose čestu izmjenu toplijih i hladnijih nizova dana, ali nikako da povuku i dovoljno hladnoće sa sjevera. Takva će biti i ova koja stiže s četvrtka na petak.

Više u VIDEOPRILOGU:

Noćas i sutra osjećati ćemo ipak jače utjecaj ove ciklone koja već odmiče dalje od nas, a zbog koje na Jadranu trenutačno vladaju olujni uvjeti, na sjevernom i srednjem dijelu upaljen je crveni meteoalarm, bura puše brzinom preko 150 kilometara na sat.

Imajte na umu da je promet duž obale ograničen, a pod južnim Velebitom i opasan. I tako će biti sve do sutra ujutro kada će ona na sjevernom dijelu stati jednako naglo kako se i podignula. U Dalmaciji će slabljenje bure ipak biti malo sporije, a očekuje se tijekom sutrašnjeg prijepodneva.

Na jugu će bura dijelom oslabjeti, a na otvorenom moru okrenut će na tramontanu. Sa slabljenjem vjetra bit će ipak manje hladno. Sunčano i suho, dnevna temperatura do 15 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i suho

Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i suho sa slabom burom i tramontanom. Temperatura u Gorskom kotaru i Lici od 0 do 3, u Podvelebitskom primorju i kopnenoj Istri od 6 do 9, a na moru oko 10. Pri ovim temperaturama, jasno, vrhovi Velebita ostat će bijeli, a već u četvrtak snježni pokrivač će se još malo podebljati. Ali samo u najvišem gorju, drugdje će padati većinom kiša ili susnježica koja neće stvarati snježni pokrivač.

Oborine će u petak biti obilne, lokalno će opet pasti 30 i više litara kiše po četvornom metru. Nakon ovog prodora koji je spomenut već na početku, kreće nova južina koja će potrajati najmanje tjedan dana.

Slično i na moru. Slijedi novo pogoršanje s kišom koja će u petak nerijetko biti i jaka i obilna, a pratit će je vjetrovi drugog i trećeg kvadranta. Od subote suho i toplije.
Dunja Mazocco Drvar

Exit mobile version