Olujni vjetar otežava promet: Očekujte osjet velike hladnoće zbog vjetra

Ilustracija: Riportal

Iako temperatura neće biti osobito niska, zbog vjetra će nam se činiti vrlo hladno. Zato sad pripremite one najtoplije kapute

Nakon prošlotjedne južine i iznadprosječno visokih temperatura koje su nas pomalo razmazile i vratile u tanje kapute, ušli smo u jedan oblačan i hladan tjedan, povremeno uz kišu i snijeg, kako i priliči polovini zime do koje smo gotovo stigli. Iako temperatura neće biti osobito niska, zbog vjetra će nam se činiti vrlo hladno. Zato sad pripremite one najtoplije kapute.

Hrvatski autoklub (HAK) je u utorak izvijestio kako je zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a ostala vozila obilaze državnom cestom DC3 – “starom” cestom kroz Gorski kotar na dionici Delnice-Rijeka.

Samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i DC25 Gospić-Karlobag (zimski uvjeti).

Zbog jake bure na dionici autoceste A7 Draga – Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupinu vozila).

Osjet hladnoće i do -10 °C

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici.

Zbog niskih je temperatura moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama u Lici.

Zbog loših vremenskih uvjeta za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.
U prekidu je katamaranska linija Pula – Zadar.

Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe.

Ostatak tjedna na Jadranu

U srijedu će na obali biti oblačno, često uz kišu, osobito u Dalmaciji gdje će prolazno zapuhati jak lebić i jugo, dok će na sjevernom dijelu i dalje puhati bura, no slabija nego danas i sutra.

Od četvrtka do kraja tjedna bit će promjenjivo oblačno, uz sunčana razdoblja, osobito u subotu. Kiša će biti znatno rjeđa, no ne možemo je potpuno isključiti – najveća mogućnost za nju je na otocima.

Ipak, znatno više problema ponovno će stvarati bura. U četvrtak će ona naglo ojačati, imat će olujne i orkanske udare zbog kojih će gotovo sigurno biti prekida u cestovnom i pomorskom prometu, osobito oko Velebita. Zbog te će se bure činiti vrlo hladno, kao da je -8 °C.

Ostatak tjedna u unutrašnjosti

Od srijede do kraja tjedna na kopnu će biti pretežno oblačno, povremeno će padati snijeg, najčešće i najjače u Gorskom kotaru i Lici, no bit će ga i u nizinama, i to više nego u dosadašnjem dijelu zime koja je snijegom bila vrlo skromna.

Tako će se stvarati i pokrivač koji u dijelovima Slavonije, ponajprije duž Posavine te u Srijemu može biti i deblji – do kraja tjedna moguće je više od 20 centimetara. U središnjoj Hrvatskoj između 5 i 20 cm, s time da će više snijega biti na jugu, oko Karlovca i Siska, a manje na sjeveru, oko Varaždina, Koprivnice i Bjelovara.

Temperatura će i dalje biti blizu nule, ujutro i navečer nekoliko stupnjeva ispod nje, a poslijepodne stupanj do dva iznad nje, no uz umjeren, pred vikend i jak sjeverni vjetar, činit će se dosta hladnije, kao da je -10 °C!
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari