MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE

Opasnost vreba i s interneta: Spriječimo da djeca budu žrtve otmice ili trgovine ljudima

Photo: Ilustracija (Željko Lukunić/PIXSELL

MUP je u prošloj godini zabilježio 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1.135 iz odgojnih ustanova

Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan nestale djece s nadom da će sva djeca za kojom se još uvijek traga biti pronađena te kao znak sjećanja na svu djecu koja nikada nisu pronađena.

Nestanak djece smatra se jednom od najrizničnijh situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela, kao što su zlostavljanje, iskorištavanje ili trgovina ljudima.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U Republici Hrvatskoj tijekom 2019. godine po statistici MUP-a zabilježeno je 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1.135 iz odgojnih ustanova. U čak 38 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u osam slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

Zapamtite broj: 116000

U svrhu borbe protiv fenomena nestale djece, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodi posebnu telefonsku liniju 116000 – Nacionalni broj za prijavu nestale djece (Harmonizirani europski kratki kod 11600 – usluge sa posebnom socijalnom osjetljivosti ) čime pruža važnu uslugu građanima Republike Hrvatske u svrhu zaštite njihovih najmlađih sugrađana.

Veliki dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren je na kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima koje se mogu javiti tijekom bijega djeteta. Također, u zadnjih nekoliko godina veliki dio europskih zemalja usmjerava svoju borbu prema zaštiti djece na internetu, kao jednom od rizičnih čimbenika da dijete bude žrtva otmice ili trgovine ljudima.

”Od samih početaka zalažemo se za kvalitetniju suradnju policije, CZSS, ustanova koje pružaju smještaj djeci i ostalih relevantnih tijela, a posebno za uspostavu tzv. ”Amber Alert ” sustava koji funkcionira u većini europskih zemalja kao jedan od odličnih alata za brzi pronalazak djeteta.

Ured pravobraniteljice također u svojim je preporukama izdvojio važnost uspostave “Amber Alert” sustava”, kaže Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

”Kako bi se doprinijelo dobrobiti djece, potrebni su nam novi alati, bolja suradnja, dugoročno održiva rješenja i veći interes za navedene tematike. Najveći pokazatelj napretka društva upravo je izgradnja odnosa i pružanje pomoći onim najranjivijima – našoj djeci!”, naglasio je.

Bijeg je poziv u pomoć

Bijeg djeteta od kuće predstavlja poziv u pomoć. Ono tim pozivom želi dati do znanja da u njegovom domu ‘nešto ne valja’ i da bi ‘nešto trebalo popraviti’. Ako odgovor na poziv izostane, dijete se priklanja vršnjacima s istim ili sličnim problemima te je to najčešći put u maloljetničku delinkvenciju i opetovano bježanje.

Osim toga, iz policije upozoravaju kako nestanak nikad nije bezazlen te s djecom treba više komunicirati kako ne bi bježali ili odlazili od kuće se time izlažu riziku da postanu žrtvama kaznenog djela.

Delikvencija i predatori

“Vezano uz vrste kaznenih djela, moramo izvijestiti kako je dijete u bijegu od kuće i iz domske ustanove često prisiljeno činiti situacijska kaznena djela kako bi priskrbilo hranu i druge potrebe, što ga svrstava u kategoriju maloljetnih delinkvenata počinitelja kaznenih djela i prema kojima se tada primjenjuju procedure, odnosno oblici zaštite i odgoja određeni Zakonom o sudovima za mladež”, istaknuli su.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Osim što mogu zapasti u delikvenciju, velika je mogućnost da postanu žrtve opasnih predatora.

“Napominjemo da bježanje od kuće predstavlja visoko rizičnu situaciju po dijete i zbog moguće izloženosti nizu zlouporaba od strane odraslih ‘dobronamjernih’ nerijetko djetetu bliskih osoba, od seksualnog iskorištavanja, prisiljavanja na prosjačenje i činjenje kaznenih djela, sve do trgovine djecom. Zato ovom ponašanju djece s operativnog gledišta u policiji posvećujemo značajnu stručnu i institucionalnu pozornost”, naglašavaju u policiji.

Kada je riječ o vremenskim razdobljima s većim brojem prijava nestanaka policiji, uočeno je da se ljeti povećava broj mladih koji odlaze od kuće na more s prijateljima, neki odlaze zbog zabave, a neki zbog straha od roditelja zbog loših ocjena.

Sanja Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari