'OPTIMIZACIJA RADA'

Opet je pao CEZIH. Sustav više ne radi nego što radi

Screenshot RTL

Razlog je, kažu u HZZO-u, optimizacija rada sustava na novoj platformi, koja je bila zahtjevan tehnički proces

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) opet je pao.

Sustav za lijekove i recepte u posljednje vrijeme više ne radi nego što radi.

Razlog je, kažu u Ministarstvu zdravstva, veliki zahvati na modernizaciji u sklopu projekta Konsolidacije sustava zdravstvene informacijske infrastrukture CEZIH financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Provedena je migracija CEZIH-a u Centar dijeljenih usluga (CDU), čiji je nositelj HZZO, a sve kako bi se omogućio brz, efikasan i neometan rad tog sustava.

S obzirom na složenost modernizacije, tijekom navedenih radova dolazilo je do poteškoća u radu CEZIH-a te povremenih nedostupnosti, navodi u priopćenju Ministarstvo zdravstva.

Za vrijeme trajanja poteškoća, korisnici su mogli provjeriti obvezno osiguranje osiguranika na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje www.hzzo.hr.

Od listopada bez problema?

Ministarstvo zdravstva najavilo je da bi centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH) o kojemu ovisi izdavanje eRecepata i eUputnica, od listopada trebao raditi bez zastoja nakon migracije u Centar dijeljenih usluga i prelaska na novu tehnologiju.

“Zahtijevamo da od listopada CEZIH bude maksimalno operabilan, brz i efikasan. CEZIH je srce zdravstvenog sustava”, poručio ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš uputio je apel najvećoj hrvatskoj IT tvrtki Ericssonu Nikola Tesla (ENT) da se radovi na sustavu zaključe u dogovorenom roku.

Iz ENT-a poručuju da je projekt trenutno u fazi optimizacije rada na novoj platformi što će potrajati do početka listopada, nakon čega do kraja godine slijedi faza monitoringa.

Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, također je potvrdio da je sustav migriran, a u procesu je optimizacija na novu okolinu.

“Podaci o broju korisnika sustava kojih je više od 25.000 (liječnici primarne zaštite, SKZZ liječnici, liječnici u bolnicama, ljekarnici, laboratoriji, administratori, medicinske sestre, djelatnici zavoda za javno zdravstvo,…) koji svakodnevno rade u sustavu, više od 70 milijuna izdanih recepata i 15 milijuna izdanih e-uputnica godišnje, te 1,2 milijuna korisnika Portala zdravlja govore o tome da je CEZIH jedan od najvećih, najkompleksnijih i najosjetljivijih dijelova državne informacijske infrastrukture“, istaknuo je Gršić, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari