VIRUS BORNA

Opet se pojavio opasni virus: Izaziva upalu mozga, na ljude ga prenose životinje i gotovo uvijek završava smrću

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Zaraza se obično ne otkrije i ne prijavi na vrijeme…

U Njemačkoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”, prenosi Fenix. Riječ je o bolesti koja je obično smrtonosna, a u posljednjih nekoliko godina pojavila se samo nekoliko puta. Radi se o nekoliko izoliranih slučajeva, a ovaj se konkretan slučaj javio u Bavarskoj.

U protekle tri godine u istom su okrugu zabilježene još dvije infekcije tim virusom. Virus izaziva upalu mozga, koja gotovo uvijek završava smrtnim ishodom, dok oni preživjeli obično imaju najteže posljedice.

Godišnje se u Njemačkoj u prosjeku prijave dvije zaraze ovim virusom, no znanstvenici pretpostavljaju da je broj zaraženih i veći. Stručnjaci smatraju kako je problem što se zaraza ne otkrije i ne prijavi na vrijeme.

Virus “Borna” je zarazna bolest koja se prenosi sa životinja na ljude i obrnuto. Bolest prenose poljske rovke ali i drugi sisavci – primjerice konji i mačke.

Poljska rovka obitava na područjima Njemačke i Austrije, stoga je bolest karakteristična za ta područja, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari