SITNA SLOVA

Oprez! Banke će odgoditi plaćanje kredita, ali tu je i “kvaka”!

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Iako komunikacija banaka upućuje da su dogovoreni kriteriji slični, u mnogim detaljima oni se ipak razlikuju

Ponudom moratorija od najmanje tri mjeseca na otplatu kredita urednim klijentima banke smatraju da su u ovom trenutku napravile primjeren korak, ali detalji o realizaciji te mjere izazvali su dosta nezadovoljstva.

Iako komunikacija banaka upućuje na to da su dogovoreni kriteriji slični, u mnogim detaljima oni se ipak razlikuju. Ima i razmišljanja da je Vlada trebala donijeti zakon kojim bi bankama jasno propisala jednake upute o tome što trebaju činiti.

Jedan od prigovora klijenata je “zašto banke naplaćuju kamate tijekom moratorija”. U nekoliko banaka ističu kako se klijenti zbog toga ne bi trebali brinuti jer u slučaju nemogućnosti plaćanja postoji prostor za dogovor. U slučaju redovne kamate, njeno plaćanje većina banaka pomiče na kraj otplatnog razdoblja i plaćat će se u istom iznosu koliki bi bio i sada.

“Ako klijent želi drugačije rješenje, s bankom će se o tome moći dogovoriti. Bit će više mogućnosti i nitko ne mora prihvatiti ponuđeno”, objašnjavaju u jednoj od većih banaka. No, ono što je sigurno, plaćanje kamata u razdoblju moratorija banke ne namjeravaju oprostiti. Ovisno od banke do banke te o dogovoru sa svakim klijentom pojedinačno, kamata će se plaćati tijekom dogovorenog otplatnog razdoblja ili će se on produljiti za tri ili šest mjeseci, piše portal novčanik.hr.

Hoće li moratorij početi već u travnju i dokad će trajati?

PBZ je objavio da će zahtjeve za odgodu kredita primati od 15. travnja, što upućuje na to da će u ovom mjesecu biti naplaćena i rata kredita. Ako je ugovoren trajni nalog, valja očekivati da će se to i dogoditi. Međutim, klijent s bankom može dogovoriti i drugačiji aranžman, neovisno o tome kada formalno počinje primanje zahtjeva.

Ako iz nekog razloga ne želi da mu rata bude naplaćena u travnju, može zatražiti raskid ugovora o trajnom nalogu ili u zahtjevu za moratorij tražiti storno travanjske uplate. U Erste banci pak odlučili su da će za građane koji imaju ugovorenu opciju otplate s tekućeg računa, “iznimno u travnju”, umjesto 1. travnja naplatu provesti 9. travnja.

“Tu iznimku banka će provesti kako bi klijentima koji su financijski pogođeni trenutačnom situacijom omogućila da u tom razdoblju podnesu zahtjev za odgodu plaćanja, ako za to imaju osnovu”, navode u toj banci.

Dokad će trajati moratorij?

Gotovo sve banke navode da će se odgode plaćanja odobravati na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja na šest mjeseci. Međutim, HNB je dao okvir od godinu dana, u smislu da banke neće morati izdvajati rezervacije za moratorij na kredite urednih klijenta, pa je u slučaju potrebe moguće produljenje moratorija u odnosu na sadašnjih tri ili šest mjeseci.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari