OBRATITE PAŽNJU

Oprez, igračke kupljene preko Temu-a mogu biti opasne za djecu!

Ilustrativna fotografija: Pexels

Europska udruga proizvođača kupila je 19 igračaka s popularne kineske šoping platforme Temu i otkrila da ni jedna ne zadovoljava stroge zahtjeve Europske unije, a njih čak 18 predstavlja sigurnosni rizik za djecu

“Kupujte kao milijarderi” – slogan je to kojim online šoping platforma Temu privlači kupce iz svih dijelova svijeta koji na njoj mogu pronaći gotovo pa sve, od igle do lokomotive.

I dok mnogi bezbrižno šopingiraju po niskim cijenama (toliko niskim da primjerice papuče možete kupiti za 39 centi), Europska udruga proizvođača upozorava na opasnosti takvih proizvoda, posebice dječjih igračaka.

Naime, udruga je kupila 19 igračaka s Temua, analizirala ih i došla do zabrinjavajućih rezultata. Niti jedna igračka nije zadovoljila stroga zahtjeve Europske unije, dok njih 18 predstavlja pravi sigurnosni rizik za djecu, prenosi Fenix magazin.

“U popularnoj igrački ‘slime ljigavci’ koncentracija polumetala bor bila je 11 puta veća od zakonske granice”, naveli su iz Europske udruge, upozorivši na još jednu vrstu igračke.

“Zvečka za malu djecu imala je tako oštre metalne rubove na zvoncima da je vjerojatno došlo do posjekotina kod djece tijekom igranja”, objavili su.

‘Kap u moru’

Nakon njihova istraživanja, 19 proizvoda povučeno je s platforme. No, upozoravaju, one su samo kap u moru.

“Iako je odaziv Temu da povuče igračke ohrabrujući, te mjere nisu dovoljne. Na svaku nesigurnu igračku identificiranu na platformi, postoji bezbroj drugih koje nisu pronađene, a nalaze se u rukama potrošača diljem EU-a”, navodi se u njihovom priopćenju.

Njemačka savezna Vlada razmatra poduzimanje mjera protiv platforme. Njemački RTL piše da je razlog to što Temu ima problema ne samo s proizvodima koji su opasni, već i mjerama oglašavanja.

Platforma svakodnevno oglašava akcije i naizgled nevjerojatna sniženja, no savjetovališta za potrošače upozoravaju na moguće manipulacije kupcima.

Europska unija već je najavila uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu u kineskim internetskim trgovinama, među kojima je i Temu, čime nastoji zaustaviti porast robe iz Kine za koju Europa kaže da je nestandardna.

Dosad se nije plaćala carina na proizvode jeftinije od 150 eura, ali po svemu sudeći taj će se limit ukinuti. Komisija je već predložila ukidanje praga carina prošle godine, no sada bi mogla ubrzati njegovo usvajanje kako bi se suzbio val jeftinog uvoza.

Koliko će vremena proći prije nego što sve zaživi, teško je procijeniti, no hrvatska europarlamentarna Biljana Borzan smatra da se to neće dogoditi baš tako skoro.

“Vjerujem da će to na jesen postati jedna od vrućih tema u parlamentu i onda kreće onaj cijeli naš proces usvajanja zakona – bit će velikih rasprava, bit će sigurno povlačenja i potezanja na ovu i na onu stranu, a vidjet ćemo kako će sve na kraju završiti”, istaknula je ranije za RTL Danas.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari