VELIKOMAĐARSKE FRUSTRACIJE

Orban šokirao: ‘Hrvatska je uzela more Mađarskoj’

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru, rekao je jedan europski diplomat za France Presse

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog mađarskog protivljenja zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Von der Leyen je nakon sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja s Orbanom.

“Napredovali smo, no još ima posla”, rekla je tada, što zapravo znači da još uvijek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom.

Država koja ovisi o kupnji ruskih energenata, Mađarska svoj pristanak na šesti europski paket sankcija Moskvi uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energenata ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte.

Hrvatsko more je oduzeto Mađarskoj?

Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru, rekao je jedan europski diplomat za France Presse. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

No, čini se da je upravo to što Hrvatska ima more, koje joj omogućava dobavni pravac za alternativnu naftu, izvor frustracije za Orbana. On je prošloga tjedna u svojoj izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.

“Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”, rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom, a prenosi Politico.

Podsjetimo, svih 27 članica mora biti jednoglasno da bi se sankcije uvele. U prijedlogu sankcija navode se određena izuzeća, no i Slovačka i Mađarska ih smatraju nedostatnima, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views