14 MILIJUNA: Osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi

Zamjenica župana Marina Medarić, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i županijska pročelnica Edita Stilin sudjelovali su danas u Zagrebu na svečanom potpisivanju ugovora za osiguravanje pomoćnika u nastavi

Tim je ugovorom osigurano financiranje 81 pomoćnika za 83 učenika u osnovnim i srednjim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač.

Ukupan iznos koji je osiguralo Ministarstvo za ovaj program iznosi 14.400.000,00 kuna. Od toga je bespovratno iz Europskog socijalnog fonda 10.000.000,00 kuna. Ugovor je potpisan na 4 godine.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je potvrdila da je donesena politička odluka da se ide u pilot projekt kurikularne reforme te pozvala sve da “žrtvuju svoje uske interese i zajedno grade škole za život, a ne za ocjene”.

foto: PGŽ

Svečanost potpisivanja i uručivanja ugovora u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“, iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020., održana je  u Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Provedbom ovog projekta doprinosi se socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u razvoju i to zapošljavanjem educiranih pomoćnika u nastavi koji djeci s teškoćama pružaju podršku i olakšavaju im redovno pohađanje škole.

Sredstava Europskog socijalnog fonda za financiranje pomoćnika u nastavi do ove su se godine odobravala za period od jedne školske godine, a sada je, po prvi puta, natječaj raspisan za razdoblje od četiri školske godine, pa kupan proračun projekta za četiri godine iznosi 9.785.188,80 kuna, od čega je Grad Rijeka, uspješnom prijavom na natječaj, iz osigurao 8.317.410,48 kn, odnosno 85% ukupnog iznosa projekta. Ostatak potrebnih sredstava osigurat će se iz proračuna Grada Rijeke, a riječ je o 1.467.778,32 kuna, odnosno 15% ukupnog iznosa.

Podsjećamo, ove školske godine 2017./2018. zaposlit će se 52 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku 60 učenika iz 17 redovitih riječkih osnovnih škola i jedne posebne odgojno-obrazovne ustanove i time osigurati uvjete za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Inače, u redovnim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka trenutno je integrirano oko 555 učenika s teškoćama u razvoju, a pomoćnici u nastavi dodijeljeni su onim učenicima koji savladavaju nastavni plan i program škole koju pohađaju, ali imaju teškoće koje ih sprečavaju u funkcioniranju bez pomoćnika u nastavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari