Osmosatna borba s vatrom! Požar stavljen pod kontrolu, jedan vatrogasac teže ozlijeđen

Macron je obećao obnoviti katedralu Notre Dame nakon požara te najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca

U ponedjeljak navečer veliki požar zahvatio je katedralu Notre Dame u Parizu staru 850 godina.

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

“Najgore je izbjegnuto”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

“Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda”, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

Veliki gubitak

Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i toranj te znamenitosti, što je užasan gubitak za grad, Francusku, ali i svijet. Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su bile evakuirane.

Katedrala je izgrađena u 12. stoljeću, privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a. Prema pisanju francuskih medija, uzrok požara mogao bi biti povezan s renovacijom katedrale, a izbio je oko 18:50 sati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u vezi višemjesečnih prosvjeda žutih prsluka u ponedjeljak navečer zbog “užasnog požara koji pustoši” znamenitost.

Macron je obećao obnoviti katedralu Notre Dame nakon požara te najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za njezinu obnovu. “Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života”, izjavio je Macron ispred katedrale koja je bila još u plamenu.

Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve.

“Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovićemo je zajedno”, poručio je francuski predsjednik.

Izraz solidarnosti

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izrazio je solidarnost s francuskim narodom u ponedjeljak navečer u povodu stravičnog požara koji je buknuo u pariškoj katedrali Notre Dame.

“S dubokom tugom pratimo strašni požar u pariškoj katedrali #NotreDame, spomenika svjetske baštine, jednog od simbola Francuske, europske kulture te našeg kršćanskog nasljeđa. Večeras smo svi solidarni s francuskim narodom! @EmmanuelMacron”, napisao je Plenković na Twitteru.

“Katedrala Notre Dame pripada cijelom čovječanstvu, koji tužan prizor i užas gledati je u plamenu”, poručio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dok iz cijelog svijeta pristižu poruke tuge, nevjerice i suosjećanja.

“Iz minute u minutu pratim požar na pariškoj Notre Dame. Notre Dame pripada čitavom čovječanstvu. Ona je inspirirala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom”, kaže se u priopćenju predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ističe da Notre Dame pripada cijeloj Europi. “Svi danas suosjećamo s Parizom”, poručio je Tusk.

Vatikan je izrazio “nevjericu i tugu” zbog požara koji pustoši parišku katedralu, “simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu”, prenosi agencija AFP.

Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru da su “njezine misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre Dame”.
Vijesti.hr

Povezani VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari