'ČEKAJ, JESU LI SE ONI ZEZNULI...?'

Ostali šokirani cijenama u restoranu u Sloveniji, ali – pozitivno! Ovoliko košta ručak za četiri osobe

Foto: Ines Brežnjak. Montaža: Net.hr

Dok su susjedi Slovenci ostali šokirani visokim cijenama na Jadranu, mi smo se istog dana šokirali niskim cijenama u Sloveniji

Za vrijeme uskrsnih praznika u Hrvatskoj su boravili brojni turisti, a dosta njih došlo je i iz susjedne Slovenije. No, naši gosti ostali su neugodno iznenađeni visokim cijenama na Jadranu, pa se tako medijima i društvenim mrežama proširila objava jednog slovenskog turista, kojeg su šokirale cijene u jednom istarskom restoranu.

Naime, želite li tamo pojesti jadranske lignje, za njih ćete morati izdvojiti čak 28 eura, odnosno 210 kuna. No, tu nije kraj vrtoglavim cijenama.

Primjerice, pizzu capriccosu naši su susjedi platili 13 eura (97,95 kuna), ledeni čaj i prirodni sok naplatit će vam 4 eura (30 kuna), a litru mineralne 5,5 eura (41,44 kune).

Otkako smo ušli u Schengen, Slovenija je mnogim Hrvatima česta destinacija, pa istovremeno dok su slovenski turisti pohodili naš Jadran, ja sam u to vrijeme boravila u Sloveniji, piše novinarka Net.hr.-a. Točnije, u ljupkom Celju, koje sam s ekipom posjetila na Uskrsni ponedjeljak.

Nakon što smo obišli stari grad, zaputili smo se u centar, a od silnog hodanja uhvatila nas je glad. Brzinskim pregledom na sveznalicu Google, odabrali smo jedan restoran gdje smo odlučili pojesti.

I onda – šok

Osim pića i glavnog jela, naručili smo i dva predjela koja smo podijelili. Kada smo slistili sve s tanjura i fino se najeli, zatražili smo račun. I onda – potpuni šok.

“Čekaj, jesu se to oni zeznuli?”, gledala sam u nevjerici račun.

Uzela sam ga i krenula provjeravati. Na računu je bilo sve što smo naručili, pojeli i popili, a sve skupa – četiri glavna jela, dva predjela, pivo, ledeni čaj i litra mineralne – koštalo je 58,10 eura.

I dalje sam u čudu gledala u taj račun, ne vjerujući svojim očima da smo se toliko dobro najeli, a toliko malo platili. Kada preračunate u kune, “po glavi” je ispalo stotinjak kuna, što je i više nego prihvatljivo.

Usporedbe radi, dok su naši susjedi u Istri običnu capriccosu platili 13 eura, mi smo “Celjsku pizzu” L veličine, a koja je obilovala dodacima kao što su cherry rajčice, špek i masline, platili 7,30 eura. Preračunato u staru valutu, to iznosi ravno 55 kuna.

Mineralnu vodu, koju na Jadranu naplaćuju 5,5 eura, u Celju smo platili 3,9 eura, dok ćete ledeni čaj i to domaći, u Celju platiti 2,60 eura.

Jednako kao i Slovenci na Jadranu, i mi smo se šokirali cijenama u Sloveniji. Doduše, naš je šok bio pozitivan. Što se nas tiče – dolazimo ponovo! S druge strane, sumnjam da su slovenski turisti na Jadranu bili baš pozitivni i dobro raspoloženi nakon što do dobili svoj račun…

Svima je jasno kao dan da su inflacija i uvođenje eura negdje baš drastično utjecali na cijene, što će se najbolje vidjeti u ljetnim mjesecima koji su pred nama.

Pitanje je samo hoće li nam se na kraju nabijanje cijena na Jadranu obiti o glavu…, piše Ines Brežnjak za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari