OBEĆANA ZEMLJA

Video | Ostvarila ‘švedski san’: Ima mirovinu od 1200 eura pa je troši u Hrvatskoj. A cijene hrane – otprilike jednake

Neda Bacelj je u Švedsku doselila prije 55 godina i ondje zaradila mirovinu pa kaže kako susjedi iz Makarske govore da oni imaju mirovinu od 2000 kuna: ‘Razlika je velika’

Golden Hill, naselje s pogledom na jezero Vatern najskuplja je rezidencijalna četvrt u Jönköpingu. Svoje domove ondje imaju i Hrvati koji su ostvarili švedski san.

Među njima je i Neda Bacelj, koja je u Švedsku doselila prije 55 godina i zaradila mirovinu, izvještava Goran Latković za RTL Danas.hr.

“Mirovinu sam zaradila ovdje, a trošim u domovini u Makarskoj. Razlika je jako velika. Imam tamo susjede koji kažu da im je mirovina oko 2000 kuna, a ja imam 1200 eura”, kazala je.

Zdravstveni sustav ovdje je na usluzi građanima, a plaća se kroz poreze.

“Malo sam povrijedila nogu u Makarskoj, prijavila povredu i idući tjedan su me pregledali i snimili”, istaknula je Neda.

I Ivana Kordić Abrahamsson živi u istoj četvrti, zaposlena je. Kaže da su radnici zaštićeni. Zarađuju bruto i iz toga plaćaju porez. Tko više zaradi više i plati.

“Ako zarađuješ oko 4000 eura, imaš 30 posto poreza, a iznad toga se plaća 60 do 70 posto”, objasnila je.

Kvadrat stana u centru Jönköpinga košta gotovo isto kao novogradnja u Zagrebu, oko 3000 eura, u većim gradovima puno je skuplji.

Kruh košta 1,70 eura, mlijeko 1,25 eura, pola kile tjestenine 1,50 eura, kilogram riže četiri eura, maslac 3,65 eura, a jaja su tri eura.

O cijeni hrane u Švedskoj Ivana tumači: “Rekla bih da nije jeftinija, ali nije ni skuplja. To je tu negdje”

Cijene energenata u Švedskoj otišle su u nebo. Sarah radi na recepciji, suprug joj je zaposlen, ali ove godine na ljetovanje neće.

“Imamo malu kuću od 110 kvadrata. Ovaj mjesec dobili smo račun od 11 tisuća kruna to nije normalno. Normalno je 2 do 3 tisuće. , Ove godine nema putovanja”, ističe Sarah Axen Henrikssen.

Izazovno je i Šveđanima koji od Hrvata zarađuju više, dok im u trgovini cijene ne odstupaju previše, a prosječan ručak košta slično kao u Zagrebu, izvještava Goran Latković za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari