UŽAS NA MATURALCU

Otac osmaša tvrdi: ‘Moj sin se zamalo utopio dok su učitelji odmarali i pili kavu!’

Ilustracija: Unsplash

Umjesto najljepših sjećanja iz djetinjstva, s maturalca jedan učenik vratit će se s traumom

Sin Dejana Oršuša iz Kuršanca u Čakovcu zamalo se utopio u bazenu pansiona u Orebiću. Helikopterom je prevezen u dubrovačku bolnicu gdje mu je spašen život. Dejan je ogorčen jer su, tvrdi, djeca bila bez nadzora učitelja, no suprotno tvrdi ravnateljica Darja Borković koja kaže da su stalno bili uz djecu.

Umjesto najljepših sjećanja iz djetinjstva, s maturalca će jedan učenik Osnovne škole Kuršanec nositi doživotnu traumu. O zamalo tragičnom slučaju koji se dogodio u jednom pansionu u Orebiću za eMeđimurje svjedoči otac 14-godišnjeg osmaša, Dejan Oršuš iz Kuršanca. Ogorčen je postupanjem školskog kolektiva, posebice ravnateljice Darje Borković, ne samo jer je do nesretnog slučaja uopće došlo, nego i zbog toga što njima kao roditeljima nisu na vrijeme pružene nikakve informacije i još se, tvrdi, sve pokušalo pomesti pod tepih.

Odmah na bazen

Na maturalno putovanje je, svjedoči Dejan Oršuš, njihov sin zajedno s više od 80 učenika sedmih i osmih razreda – dva naraštaja jer je prošlogodišnje putovanje zbog pandemije otkazano – krenuo u noći s nedjelje na ponedjeljak. U Dubrovnik su stigli u ponedjeljak oko 14 sati.

”Djeca su se raskomotila i odmah pojurila prema bazenu okupati se, ali s njima nije išao nitko od učitelja. Koliko smo uspjeli doznati od druge djece, dio učitelja ostao je u sobi odmoriti, a drugi dio je sjeo na terasu popiti kavu… Moj je sin neplivač, kao i većina romske djece, a pušteni su sami na bazen! Kako su djeca ispričala, najprije su se utapati počele dvije djevojčice, pa je za njima skočio i moj sin i onda sam potonuo… Uspio se kratko izvući na površinu, mahao je rukama i djeca oko bazena su počela vikati, alarmirali su spasitelje i oni su ga izvukli, već je bio potonuo na dno bazena. Po njega je došao helikopter i prevezao ga u Opću bolnicu Dubrovnik gdje su se, kasnije smo to doznali od liječnika, borili za njegov život, visio je o tankoj niti”, potreseno govori Dejan.

Međutim, kaže, iz Škole ga nitko nije obavijestio o tome što se dogodilo njegovu sinu, saznao je od roditelja drugih učenika…

”Najprije sam zvao razrednicu, ona mi je rekla da ništa ne zna, a isti odgovor dobio sam i od ravnateljice, koja mi je rekla da nije bila uz bazen nego na terasi i da su suncobrani zaklanjali pogled! Zvao ju je onda i moj tata, kaže da nije znala čak ni o kojem djetetu se radi. Sve do utorka ja nisam imao pojma što se s mojim djetetom događa, tek kad sam zvao u bolnicu mi je doktor koji ga je liječio rekao da je bilo jako kritično, da je skoro umro i da je na intenzivnoj. Da je još 15 sekundi bio pod vodom, sigurno ga više ne bi bilo”, govori Dejan za eMeđimurje.

Oporavlja se

Iako mu je ravnateljica kazala da je, nakon što su ga izvukli iz bazena, njegov sin bio pri svijesti, djeca koja su sve gledala svjedoče da je njegovo tijelo bilo beživotno…
Srećom, dječak se dobro oporavlja – za stanje u kojem je stigao, liječnici su čak i fascinirani njegovim napretkom, ispričao je otac. Danas je, dodaje, premješten na dječji odjel, ali još je u šoku i traumatiziran.

”Molio sam ravnateljicu da mu odnese njegov mobitel da možemo biti s njim u kontaktu, ali posjetila ga je i nije mu ostavila mobitel, tvrdeći kasnije da joj nisam to rekao. Zašto je onda išla k njemu, da ga isprepada, da se sve zataška?”, pita se Dejan.

‘Tata, nije bilo nikoga oko nas’

Mobitel je dječaku prije njezina dolaska ipak posudio liječnik, svjedoči Dejan, pa je u kratkom razgovoru ocu ispričao čega se sjeća: ”Tata, nije bilo nikoga oko nas…”

Ravnateljica Borković mu je naposljetku kupila i odnijela novi mobitel, kaže Dejan, i bude li dovoljno stabilno, dječak će možda već u četvrtak sa svojim školskim kolegama kući. No, oca kopka i to što se nakon ovakvog strašnog događaja kojem su, uostalom, svjedočila i brojna djeca, maturalac samo nastavio…

”A što da je umro, isto bi nastavili dalje feštati?! Pa ne diže se helikopter za bezazlene situacije! Jasno je meni da se i pod nadzorom učitelja – a njih je išlo sedam i ravnateljica – mogu se dogoditi nezgode, ali važno je da ste prisutni i da o svemu obavijestite roditelje. Ovo, kad niti imate pojma što se događa, niti komunicirate s roditeljima – to je neoprostivo”, ogorčen je Dejan.

On se još koliko-toliko drži, ali njegova je supruga, kaže, u teškom šoku i stanju rastresenosti. Zbog svega proživljenog Osnovnu školu Kuršanec planira tužiti.

Ravnateljica: ‘Bili smo uz djecu!’

Za komentar eMeđimurje je upitalo i prozvano ravnateljici Darji Borković, koja odbacuje optužbe roditelja Oršuš i ističe da djeca nisu bila bez nadzora.

”Učenik je bez obzira na sva upozorenja skočio u bazen i nakon dva zamaha krenuo tonuti, a mi smo ga spasili – mi učitelji i djelatnici pansiona. Učitelji nisu sjedili na kavi niti su odmarali, to mogu potvrditi djelatnici pansiona, svi odreda smo bili s učenicima kod bazena. Naravno da smo odmah reagirali, spasilac je odmah skočio za njim. Stigla je hitna pomoć koja ga je, zajedno s razrednicom, kolima prevezla do mjesta gdje ga je pokupio policijski helikopter i prevezao u Opću bolnicu Dubrovnik”, kaže ravnateljica Borković.

Dječak je, potvrđeno joj je u srijedu iz bolnice, premješten s odjela intenzivne na pedijatriju, osjeća se dobro, hoda i jede normalno…

”Jučer sam ga posjetila, razgovarala sam s liječnikom, odnijela sam mu mobitel da može komunicirati s roditeljima i da si prikrati vrijeme. Dječak je svjestan što je učinio, ali u razgovoru s njim, rekao je da je mislio da će moći i on plivati”, ističe ravnateljica

Ravnateljica je još jednom naglasila: ”Učitelji nisu sjedili na kavi niti odmarali, svi su bili uz djecu.”, piše eMeđimurje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari