'ON IMA 3600, JA 3200'

Video | Otkriveno tko od hrvatskih političara zarađuje najviše, a tko najmanje: Događa se nešto apsurdno

Ministri ne samo da imaju skoro istu plaću kao saborski zastupnici, nego su nerijetko nadređeni ljudima s većim plaćama nego što je njihova

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je predsjedniku Vrhovnog suda, Radovanu Dobroniću, rekao: “On ima plaću od 3.600 eura, ja imam 3.200, a ministri 2.300.” Danas se i sam Dobronić javio i rekao da ima još veću plaću od onoga što je Plenković spomenuo.

Saborski zastupnik sa srednjom školom Miro Bulj prima 2.360 eura mjesečno, a glazbenik saborski zastupnik, koji je usput rečeno i doktor znanosti, mjesečno prima 2.123 eura, doznaje RTL Direkt.

“Što se tiče iznosa plaća, predsjednik Vrhovnog suda ima 3.667 eura, ja imam 3.195 eura plaću, jedna ministrica u Vladi ima 2.363 eura, suci Vrhovnog suda 3.154, Visokog kaznenog suda 2.847, Županijskog suda 2.655, Visokog upravnog suda 2.782 eura. Svi suci, koje poštujemo, imaju veće plaće nego ministri”, rekao je premijer Plenković.

Najmanja plaća: Nikolina Brnjac

Najmanja plaća je ona Nikoline Brnjac i iznosi oko 2.353 eura. Najveću među ministrima ima Mario Banožić – 2740 euro, a ostali su tu negdje.

Ministrica poljoprivrede ima plaću od 2.620 eura, ministar zdravstva 2.608 eura, a nešto malo manju ministar vanjskih poslova čija plaća iznosi oko 2.590 eura. Drugi s dna ljestvice Vladinih plaća je ministar gospodarstva Davor Filipović.

“Političke plaće funkcionerske plaće nisu prave naknade za rad. Sad naravno, netko može reći da političari još naprave štete toliko da bi oni trebali plaćati da rade, ali kad kažemo da rade normalno to je jedna javna časna funkcija u kojoj morate imati pristojnu plaću”, kazao je Ljubo Jurčić.

Najbolje plaćen: Tomo Medved

Jurčić je zarađivao 16.000 kuna mjesečno kao ministar 2002. Njegov kolega, sadašnji ministar gospodarstva ima niti dvije tisuće kuna veću plaću nego on tada.

“Bio sam član nadzornih odbora i upravnih vijeća i moja su primanja bila nekoliko puta veća, oko 40 tisuća kuna. Zapravo, ministarska plaća i nije prava naknada za rad”, ispričao je Jurčić.

Najbolje plaćen u Vladi je potpredsjednik Tomo Medved koji mjesečno prima 3.059 eura, a Oleg Butković među potpredsjednicima ima najmanju plaću.

“Financijski je apsolutno bilo neisplativo. To je bio period kad sam bila ministrica – neki u sigurno 15, 20 godina meni financijski najneisplativiji. Uz to, nemate mogućnost ni nekog rada na projektima ili nekih drugih izvora prihoda nego morate isključivo imati tu ministarsku plaću”, rekla je Blaženka Divjak.

‘Rektori su imali 30 posto veću plaću od mene’

Da stvar bude apsurdnija, ministri ne samo da imaju skoro istu plaću kao saborski zastupnici, nego su nerijetko nadređeni ljudima s većim plaćama nego što je njihova.

“Recimo, rektori su imali od mene veću plaću pa jedno 30 posto. To je puno, ne govorimo pritom o 100 eura, nego o tisuću eura”, dodala je Divjak.

Prosječna plaća prvostupanjskog suca iznosi 1.522 eura, plaća učitelja u osnovnoj školi niti 1.200 eura, blagajnice i zaštitara oko 618 eura. S druge strane, zaštitari u Njemačkoj imaju plaću 1.800 eura, a vodoinstalateri mogu zaraditi koliko gradonačelnik Zagreba.

“Čak i kod nas vodoinstalater može zaraditi kao premijer jer njih ne možete u Hrvatskoj dobiti. Vodoinstalatera, keramičara, stolara nema”, istaknuo je Jurčić, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari