OKRENULI TREND

Video | Otoci imaju sve manje stanovnika, osobito djece. No, na Dugom otoku nije tako

U tome su im pomogle i naknade koje obitelji dobiju za svako novorođeno dijete, trenutačno su uvjerljivo najviše u Hrvatskoj. Općina za svako dijete daje 60.000 kuna ili više od 100 eura mjesečno tijekom šest godina

Zato što se rodila na Dugom otoku, za 14-mjesečnu malu Saljanku Lotu, roditelji će dobiti potporu Općine od 60.000 kuna.

“Ispada da je to preko 100 eura svaki mjesec šest godina, to je značajno za jednu obitelj sa srednjim ili malim primanjima. To je dosta šoldi za nas”, rekao je Lotin otac Sebastian Raljević, stanovnik Salija.

Njegova supruga svaki dan putuje na posao u Zadar, ali od otoka ne odustaju.

“Ja sam profesionalni ribar, žena radi u Zadru na sudu. Snalazimo se naći osobu da nam čuva dite dok mi radimo ili jedan uvik mora ostati doma,najviše ja jer moj posa’ je fleksibilniji od njezinoga. Nije jednostavno, ali se snalazimo. Ne bi’ nigdi drugo živija nego na otoku, zato i imamo dite na otoku”, dodao je Raljević.

Na otoku još nemaju jaslice, ali sva djeca starija od tri godine mogu u moderni dječji vrtić koji je prije pet mjeseci otvorio vrata.

U njihovoj osnovnoj školi ima oko 70 učenika, a djece predškolske dobi 60-ak. Polovica njih, odnosno njih 29-ero, idu u vrtiće u Salima i Božavi.

I Ivana Kirinić Frka, koja je na čelu vrtićke ustanove, ima dvoje djece, a za drugo dobiva potporu. Kaže da će teško ljudi doseljavati na otok, ali važno je da oni koji su tu, ne odlaze.

“Naravno, nisam zbog toga imala dijete, ali nam olakšava kućni budžet. Tako je vjerojatno svakoj obitelji. Živjeti na otoku je jako lijepo, ali je i teško. Zato je dobro da ovakva demografska mjera pomaže da se ne raseljava naš otok”, kazala je Kirinić Frka, predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Orkulica Sali.

Nekada je svih 12 naselja Dugog otoka i Zverinca imalo pune škole, a onda su, kao i na većini otoka, demografska kolica krenula nizbrdo. Zato su 2017. godine donijeli hitne mjere koje su ipak pokazale rezultate. Do tada je po generaciji prosječno bilo osmero djece, a sada ih je ipak desetero.

Načelnik općine Sali, Zoran Morović, poručio je: “Za sva socijalna davanja u Općini trošimo oko 2 milijuna kuna od proračuna koji iznosi desetak milijuna kuna. Nama su to ogromna izdvajanja. Isto tako, stimuliramo na sve načine mlade obitelji. Odavno smo kupovali udžbenike, sada radne bilježnice kad je teret knjiga preuzela država. Stipendiramo srednjoškolce, studente.”

Sve to rade kako bi opstali kao otok jer budućnost otočne zajednice je u djeci poput male Lote i njezinih roditelja koji vole život na otoku, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari