POGLEDAJTE PREDUVJETE

Video | Ova hrvatska općina daje i do 10.000 eura mladim obiteljima za kupnju kuće i zemljišta

Imaju 3800 stanovnika, a ako se netko odluči doseliti u ovu podravsku Općinu ili u njoj ima mjesto prebivališta, može dobiti i 4000 eura potpore za kupnju građevinskog zemljišta

I dok se čekaju nove demografske mjere na razini države, lokalno se traži rješenje. Podravska općina Virje svojim stanovnicima sufinancira kupnju kuće i zemljišta, pa čak i renovaciju kako bi privukli mlade obitelji.

U Martininim rukama ključ je nove kuće u kojoj će stanovati s dečkom. “Odlučili smo početkom ove godine naći neku nekretninu za život i obzirom na cijenu nekretnina ova nam je bila najpovoljnija, a najveća”, kaže Martina Šinko iz Virja za RTL Danas.hr.

Za njezinu kupnju pomogla je Općina. Koštala je 45 tisuća eura, 20 posto, odnosno devet tisuća eura je sufinancirano. “Papire smo podnijeli dečko i ja. Čekali smo jedno tjedan dana da nam se to odobri. I nakon toga u tri dana su isplatili”, ističe Martina.

Mjeru za kupnju kuće je od 2017. iskoristilo 84 obitelji, ove godine njih 12. Maksimalan iznos koji Općina sufinancira je 10 tisuća eura.

“Preduvjet je da se radi o mladoj obitelji, bilo bračni ili izvanbračni drugovi, jedan ne smije biti stariji od 40 godina. Ove godine smo to proširili i na novogradnju uključujući i gradnju montažnih kućica, može se ostvariti 20 posto sufinanciranja, odnosno 10 tisuća eura”, objašnjava pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Virje Kristina Filipović.

Onima koji već imaju kuće, pomažu s renovacijom, sanacijom, uređenje kupaonice, podova, krovova i stropova. Sufinanciraju 50 posto troškova, a najviše do pet tisuća eura. Koristilo ju je 50-ak mještana, među njima i Dražen.

“Ovu potporu smo koristili za izgradnju ove nadstrešnice prije par godina. U ono vrijeme je to iznosilo četiri i pol tisuće kuna. Kupili smo lim i rogove”, kaže Dražen Vedriš iz Virja i dodaje da procedura nije bila teška, a novac je, tvrdi, brzo bio na računu.

Za ove mjere do sada je Općina iz svog proračuna izdvojila oko 90 tisuća eura. Isplatilo im se jer raste broj rođenih, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari