VRIJEME I VIRUS

Ova karta otkriva utjecaj vremenskih prilika na širenje koronavirusa!

Studija američkih znanstvenika potvrdila teze iz Kine: Pogledajte ovu kartu i bit će vam sve jasnije

Toplo i vlažno vrijeme povezano je sa sporijim širenjem novog koronavirusa, navodi se u studiji američkih znanstvenika s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

To je, nakon studije kineskih znanstvenika, drugo istraživanje u posljednjih nekoliko dana koje ukazuje da više temperature i viša razina vlage ne pogoduju SARS-CoV-2, baš kao i ostalim respiratornim virusima, uključujući one koji uzrokuju gripu. U novoj studiji znanstvenici pod vodstvom Qasima Bukharija i Yusufa Jameela s MIT-a analizirali su podatke o broju infekcija Covida-19 u različitim dijelovima svijeta te ih uspoređivali s dva parametra vremena u svim regijama: temperaturom i vlažnošću, piše Jutarnji.hr

Istraživanje je pokazalo da se 90 posto slučajeva zaraze koronavirusom do 22. ožujka 2020. godine dogodilo u regijama s temperaturom između tri i 17 Celzijevih stupnjeva. Znanstvenici su, također, spoznali da je u regijama apsolutna vlaga bila između četiri do devet grama vodene pare po kubnom metru zraka. Među tim zemljama je i Hrvatska.

– Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Europi gdje je zdravstvena zaštita među najboljima na svijetu – rekao je za New York Times Qasim Bukhari.

Iako su i zemlje s tropskom klimom i one na južnoj hemisferi, kod kojih je trenutačno sredina ljeta, prijavile slučajeve Covida-19, ipak regije s prosječnim temperaturama iznad 18 Celzijevih stupnjeva dosad predstavljaju manje od šest posto globalnih slučajeva nove bolesti, kako piše Jutarnji.hr

Na temelju analize znanstvenici su primijetili da bi azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle primijetiti usporavanje širenja Covida-19, jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metru. – U SAD-u epidemija, također, pokazuje podjelu sjever – jug. Sjeverne, odnosno hladnije države imaju mnogo više stope rasta zaraze u odnosu na južne, toplije države. Širenje SARS- CoV-19 je ograničeno u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni – tvrde Bukhari i Jameel.

Iako nam toplije vrijeme i veća količina vlage u zraku mogu pomoći u borbi s Covidom-19, povoljne vremenske prilike neće ipak dovesti do nestanka koronavirusa SARS-CoV-2. Vodeći svjetski znanstvenici smatraju da zasad najveći učinak imaju mjere socijalnog distanciranja te uvođenja karantena, čime kupujemo vrijeme do učinkovitih lijekova i cjepiva, piše Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari