DOBRO JE DA ZNAMO I ČITATI

Ova ljestvica otkriva koliko smo jadni: Plaće profesora koji uče našu djecu na samom su dnu u europskim okvirima

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Plaće profesora u školama vruća su tema u javnosti. Razlog je jednostavan, zato što su iste preniske.

Zato smo proteklih godina i bili svjedoci brojnih prosvjeda radnika iz prosvjete koji su, među ostalim, tražili i veće plaće. Njihove plaće često ne prate stupanj obrazovanja učitelja i profesora.

Rezultat toga je da se hrvatska prosvjeta našla pod novim problemom, a to je nedostatak radnika. To ponajviše muči škole u ruralnim dijelovima zemlje. Stoga se vlada krajem travnja odlučila na povećanje osnovice za 4 posto koja se počela obračunavati s prvim danom svibnja. No 4 posto od malo je i dalje – malo.

Na samom dnu

Mnogi su se bijesni roditelji tijekom prosvjeda učitelja i profesora pitali: Imaju li oni pravo na ti? Pogled na novu ljestvicu koja hrvatske profesore stavlja u skupinu s kolegama iz EU govori da itekako imaju. Naime, ova nam ljestvica otkriva crnu istinu, a ona glasi da ljudi koji podučavaju našu djecu imaju uvjerljivo najmanje plaće od svojih europskih kolega.

Prosječna mjesečna bruto plaća profesora u osnovnoj školi iznosi 11.294 kune, što nas stavlja uvjerljivo na samo dno ljestvice. Primjerice, profesori osnovnih škola u Luksemburgu zarađuju gotovo šest puta više, odnosno 63.266 kuna, dok oni u Njemačkoj zarade mjesečno 50.187 kuna.

Infografika prikazuje prosjecnu mjesecnu bruto placu profesora zaposlenog u osnovnoj skoli u Hrvatskoj i u inozemstvu. Photo: Marko Picek/PIXSELL

No pustimo nedostižne nam Luksemburg i Njemačku, i pogled na susjede izaziva jezu. U Austriji profesor u osnovnoj školi mjesečno prosječno zaradi 34.418 kuna, dok je u Italiji taj 24.333 kune. Najbliži, po primanjima profesora, su nam Mađari sa 12.415 kuna mjesečno, te Slovaci s 12.043 mjesečno.

Navikli smo gledati Hrvatsku pri samom dnu EU zemalja, ali ovo je ipak dno dna, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari