NEUGODNI NASRTAJI

Ova riba sve češće napada kupače u plićaku, siše im krv, a ponekad ostavi i zube u koži!

‘Već dugo se špekulira što je uzrok ovih napada, pa se tako spominje nedostatak ostalih izvora hrane i brži metabolizam zbog veće temperature. Također navodi se da napadaju najviše bradavice, madeže i nakit’ ističe hrvatski stručnjak

“Napad ušata na kupače u ljetnom periodu nije nešto novo. Takvi napadi prijavljivani su širom Mediterana, a kod nas ih je najviše bilo na području Istre”, kaže za Morski.hr Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju u Splitu.

A upravo u napadima ove ribe raspisali su se španjolski mediji. Više od 15 ljudi dnevno traži liječničku pomoć na plažama Alicantea nakon što su ih ugrizle neustrašive ušate (Oblada melanura) – male sive ribe s crnom točkom na repu.

Navodno ih privlače madeži, bradavice ili male rane na koži – osobito na starijim ljudima. Ribe, koje mogu dostići i do 30 cm duljine sišu krv, pa čak i ostavljaju zube na rukama, nogama i leđima svojih žrtava.

Toplo vrijeme im ubrzalo metabolizam

Stručnjaci kažu da je zbog vrlo toplog vremena temperatura mora mnogo viša od normalne i to je podiglo metabolizam ribe, povećavajući njihov apetit. Kupačima se savjetuje da ne idu u more s nakitom koji sjaji jer to može dovesti do povećane mogućnosti napada ove i sličnih vrsta riba.

“Već dugo se špekulira što je uzrok ovih napada, pa se tako spominje nedostatak ostalih izvora hrane, brži metabolizam zbog veće temperature, što naravno može biti točno. Također navodi se da napadaju najviše bradavice, madeže i nakit. Ja bih još uz to naveo mogućnost, po mom mišljenju, da ribe prirodno skidaju parazite s većih životinja. Nisam vidio da je itko snimio to ponašanje kod ušata, ali neke druge ribe to rade, npr. grupa šaraga je snimljena kako skida parazite s bucnja”, poručio je Ugarković, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari