POTICAJI "PLANULI U 2 MINUTE!

Ovaj automobil apsolutni je hit ovogodišnjeg kruga poticaja! Evo za koje su modele građani još tražili novac

Fond za zaštitu okoliša osigurao je u svakom natječaju po 22 milijuna kuna, a moglo se aplicirati za poticaje od 70.000 kuna za električno vozilo, 40.000 kuna za plug-in hibride i 20.000 kuna za električne motocikle i četverocikle te 5000 kuna za električne bicikle.

U samo dvije minute planuli su prošlog ponedjeljka poticaji za električne automobile za građane, a tjedan dana ranije slično je bilo i u javnom pozivu za potpore za kupnju eko vozila za pravne osobe. Fond za zaštitu okoliša osigurao je u svakom natječaju po 22 milijuna kuna, a moglo se aplicirati za poticaje od 70.000 kuna za električno vozilo, 40.000 kuna za plug-in hibride i 20.000 kuna za električne motocikle i četverocikle te 5000 kuna za električne bicikle (samo pravne osobe), uz uvjet da poticaji ne prelaze 40% cijene vozila. Natječaj je organiziran po načelu najbrže prijave, a poticaji će biti odobreni onim građanima i pravnim osobama koji su poslali zahtjev dok se nije “potrošio” budžet.

Kao apsolutni hit ovogodišnjeg kruga poticaja za ekološka vozila kod građana izdvojio se električni Renault Twingo Z.E., koji je najjeftinije vozilo na struju u Hrvatskoj i na tržište je stigao u posljednji trenutak, baš uoči raspisivanja natječaja, objavio je Večernji list. Stoji od 139.200 kuna, a uz 40% poticaja praktički se mogao kupiti za 84.900 kuna. Stoga ne čudi što su građani gotovo 50% ukupnih poticaja od 22 milijuna kuna za građane zatražili upravo za Twingo na struju, odnosno za taj je model stiglo 169 prijava. Osim Twinga Z.E., Renault je u ponudi za poticaje imao i skuplji model Zoe za koji je stiglo 45 prijava, a ukupno su građani predali 221 zahtjev za sufinanciranje Renault vozila, odnosno 47,12% od svih osobnih vozila za koja je zatraženo financiranje.

Druga najtraženija marka na ovogodišnjim poticajima kod građana je bila Škoda sa 61 prijavom, a za električni model Citigo e iV stiglo je 48 prijava za poticaje. Za Hyundaijeve modele apliciralo je 48 građana, a najtraženija je Hyundai Kona EV s 42 prijave za potpore. Volkswagen je izdao 46 ponuda građanima koji su zatražili državne poticaje, a najtraženiji su bili e-Up sa 16 prijava, e-Golf s 14 prijava i VW ID.3 s 11 prijava. Peugeot je nedavno predstavio svoju elektrificiranu gamu koja je privukla 22 građana koji su podnijeli zahtjev za potporu. Najtraženiji model je e-2008 s 13 prijava.

Za poticaje za kupnju električnog Nissan Leafa zahtjev je Fondu poslalo 13 građana, dok je 12 građana apliciralo za kupnju plug-in hibridnog modela Mitsubishi Outlander PHEV. Za kupnju Teslinih električnih automobila poticaje je zatražilo osam građana. Poticaje za kupnju elektrificiranih Mercedes-Benz modela zatražilo je sedam građana, a za Opelove je modele apliciralo šest građana, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari