NEMOGUĆA MISIJA ILI...

Ovaj derutni građevinski monstrum jednog bi dana trebao postati bolnica

Foto: Ines Jelužić/Net.hr

Gradanja sveučilišne bolnice Blato započela je 1985. godine, a do danas nikada nije stavljena u funkciju

Nema ministra zdravstva koji u svom mandatu barem jednom nije spomenuo bolnicu Blato, građevinskog monstruma koji već goditi 40 godina stoji na periferiji grada, čekajući da od obične zgrade konačno postane prava bolnica.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sveučilišne bolnice Blato dotakao se i posljednji u nizu ministara, Vili Beroš, koji je 2021. godine najavio ambiciozne planove da do 2028. godine na toj lokaciji bude u funkciji nova dječja bolnica, piše Net.hr..

Svako malo ista priča – ministri dođu, spomenu Blato, najave velike planove, no na kraju od toga nikada ne bude ništa.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Gradnja Sveučilišne bolnice u naselju Blato započela je 1985. godine, a za njenu gradnju Zagrepčani su samodoprinosom novac izdvajali deset godina, pisao je svojevremeno Večernji list. Do 1992. godine prikupilo se 160 milijuna eura, a svaki je radno sposobni građanin za Blato izdvojio 800 eura.

Osam je godina bolnica građena tim novcem, no onda je započeo Domovinski rat i raspad Jugoslavije nakon čega je projekt napušten.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Plan je bio da tamo budu smještena četiri heliodroma i šest amfiteatara gdje bi studenti slušali kongrese najvažnijih svjetskih znanstvenika i medicinara.

Neiskorišten prostor

No, svi su planovi pali u vodu pa sada imamo samo gole konstrukcije obrasle šikarom, a oko bolnice se često nepropisno odlaže otpad što dodatno nagrđuje ovaj zapušteni prostor.

Iako sama “bolnica” ne služi ničemu, osim što se tamo povremeno snimaju filmovi, prostor oko građevina građani često koriste za šetnju, druženje i roštiljanje.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nedavno smo se spletom okolnosti našli tamo te smo snimili nekoliko kadrova ovog zapuštenog prostora. Kako izgleda Sveučilišna bolnica Blato, koja to gotovo nakon 40 godina nije, pogledajte na fotografijama, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari