ŠTO SE DOGODILO S GRIPOM?

Ove sezone je bilo manje slučajeva gripe nego ikada do sada; Što će se dogoditi kada se vrati?!

Foto: Ilustracija

Ove sezone je bilo manje slučajeva gripe u Sjedinjenim Državama nego ikada do sada. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od kraja rujna zabilježeno je oko 2.000 slučajeva.

Posljednjih godina prosječan broj slučajeva u istom razdoblju bio je oko 206.000, piše The New York Times.

Kako su mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa provedene širom zemlje u ožujku 2020. godine, gripa je brzo nestala i još uvijek se nije vratila. Posljednja sezona gripe, koja bi obično trajala do sljedećeg mjeseca, u biti se nikada nije ni dogodila, pišu Vijesti.hr

Nakon strahovana da bi “twindemija”, odnosno epidemija dvije bolesti, mogla pokositi svijet, odsutnost gripe bila je prijeko potrebna odgoda koja je ublažila teret preopterećenog zdravstvenog sustava. No, nedostatak izloženosti gripi također bi mogao učiniti stanovništvo osjetljivijim na virus kada se vrati, a stručnjaci kažu kako je njegov povratak siguran.

“Ne znamo kada će se vratiti u Sjedinjenim Državama, ali znamo da će se vratiti”, rekla je Sonja Olsen, epidemiologinja za NYT.

Stručnjaci su manje sigurni u to što će se dogoditi kad se gripa vrati. U narednim mjesecima epidemije gripe mogle bi biti šire nego što je uobičajeno ili bi se mogle dogoditi u neobična doba godine. No moguće je i da se virus koji se vrati bude manje opasan, jer nije imao priliku evoluirati dok je bio u “pauzi”.

“Mi zapravo nemamo pojma”, rekao je Richard Webby, virolog iz Dječje istraživačke bolnice St. Jude u Memphisu. “Nalazimo se na neistraženom teritoriju. Nismo imali ovako slabu sezonu gripe, mislim dok smo je mjerili. Dakle, malo je nejasno koje su potencijalne implikacije”.

Znanstvenici još ne znaju koje su mjere javnog zdravstva bile najučinkovitije u iskorjenjivanju gripe ove sezone, ali ako se ponašanja poput nošenja maski i čestog pranja ruku nastave i nakon završetka pandemije koronavirusa, mogli bi pomoći u zadržavanju gripe u SAD Države.

Mnogo ovisi i o najnovijim cjepivima protiv gripe, njihovoj učinkovitosti i spremnosti javnosti da ih dobije. Međutim, pad broja slučajeva po cijelom svijetu otežao je znanstvenicima da odluče od kojih se sojeva gripe trebaju zaštititi u tim cjepivima. Teže je predvidjeti koji će sojevi cirkulirati, kažu, kad sada tako malo cirkulira.

Kad se pandemija koronavirusa dogodila prošle godine, SAD je primjerice još uvijek bio u jeku normalne sezone gripe, koja je vrhunac dosegla u veljači. Tada su se škole zatvorile, putovanja su se zaustavila i milijuni su počeli raditi od kuće, a broj oboljelih od gripe brzo je pao na najniže razine, čak i kad je koronavirus naglo porastao.

Javna povijest izloženosti gripi, kažu znanstvenici, može djelomično objasniti zašto je gripa gotovo nestala dok se koronavirus nastavio širiti nakon što su provedene sigurnosne mjere.

“Za nešto poput Covida, u kojem na početku pandemije imate potpuno osjetljivu populaciju, potrebno je puno više rada kako bi se usporilo širenje zaraze”, rekla je Rachel Baker, epidemiologinja sa sveučilišta Princeton.

Drugim riječima, za razliku od koronavirusa, stanovništvo ima određeni prirodni imunitet na gripu, od godina izloženosti raznim sojevima virusa. Ljudi su svake godine osjetljivi na nove sojeve gripe, ali manje nego na potpuno nepoznate viruse.

Sama prisutnost koronavirusa možda je također imala ulogu u suzbijanju slučajeva gripe, rekao je dr. Webby, jer u određenoj populaciji često postoji samo jedan dominantni respiratorni virus. “Jedno nastoji zadržati drugo vani”, rekao je.

A gripa nije bila jedini virus koji je nestao tijekom posljednjih godinu dana; došlo je i do značajnih padova kod drugih respiratornih bolesti, uključujući respiratorni sincicijski virus ili R.S.V., koji je najčešći uzrok upale pluća u novorođenčadi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari