DA NE POVJERUJEŠ

Ovih 10 hrvatskih tvrtki ima najveće neto plaće u Hrvatskoj: Dvije isplaćuju preko 10.000 eura

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Od deset tvrtki koje su 2020. isplaćivale prosječno najvišu neto plaću, pet ih je iz farmaceutske industrije

Iako je prosječna plaća u Hrvatskoj tek nedavno probila granicu od 8000 kuna neto, postoje tvrtke koje drže zapadnjački standard, kada je u pitanju plaćanje svojih zaposlenika. Naravno, ne treba posebno naglašavati kako je riječ o rijetkim iznimkama, ali eto, postoji 10 tvrtki u Hrvatskoj, čije prosječne plaće prelaze 4000 eura neto. Pritom, dvije tvrtke nude čak 10.000 eura neto mjesečno, četiri nude 5000, a ostale po 4000 eura mjesečno, piše Novac.hr.

Jedna tvrtka iz Splita

Tako se lani najviše isplatilo raditi u zagrebačkoj podružnici talijanske korporacije Kinetics Technology, koja se bavi izgradnjom održavanjem i razvojem energetskih postrojenja. Navodno su uključeni i u projekt modernizacije rafinerije u Rijeci. Prema podacima FINA-e u KT-u je prosječna plaća prošle godine iznosila čak 80.853 kune. Tvrtka je, čini se, oduvijek bila izdašne ruke, jer se na istom popisu našla i godinu prije, ali na drugom mjestu, prenosi Net.hr

VIDEO DANA:

Prošle je godine drugo mjesto zauzela jedina tvrtka registrirana izvan Zagreba, a to su Mejaši Prvi, investitori u najveći dalmatinski šoping centar, Mall of Split. Njihovi su zaposlenici u prosjeku dobivali neto plaću od 78.955 kuna.

Jadranska podružnica konzultantske kompanije McKinsey & Company zadržala je treće mjesto na popisu, zahvaljujući tome što je njihova prosječna neto plaća lani iznosila 38.820 kuna. Svoju poziciju je zadržao i Microsoft Hrvatska s prosječno 36.330 kuna neto na računima svojih djelatnika svakog mjeseca.

Farmaceuti dominiraju

Sve ostale tvrtke iz TOP 10 najizdašnjih platiša, osim Fortenova grupe (prosječno 32.826 kuna neto), dolaze iz farmaceutske branše. Moglo bi se reći da je to prigodno, s obzirom na pandemiju koja je utjecala na život i gospodarstvo diljem svijeta.

Švicarski Roche je lani plaćao 36.211 kuna mjesečno, a njemački Boehringer Ingelheim 35.585 kuna. Američki AbbVie isplatio je svojim radnicima u Hrvatskoj 33.943 kune u mjesecu, danski Novo Nordisk 33.746 kuna, a još jedna švicarska tvrtka, Novartis 32.620 kuna.

U odnosu na godinu prije, prosječna neto plaća među prvih desettvrtki je porasla. Nije ni čudo, jer su lani u pravilu samo farmaceuti podizali plaće, dok su ih ostali uglavnom spuštali.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari