ŠOKANTAN PODATAK

Video | Ovoliko smo siromašni? Stanovnicima tri europske metropole lakše je doći do stana nego našim građanima

S prosječnom plaćom možete kupiti 5 kvadrata stana, isto kao u Nizozemskoj, a manji biste postotak plaće dali da živite u Rimu, Pragu pa čak i Madridu.

U jednom od najskupljih gradova u Europi, Amsterdamu, kvadrat stana platit ćete više od 8000 eura. Jednako teško kao Nizozemci, stan mogu kupiti Hrvati, javlja Danas.hr. S prosječnom plaćom možete kupiti 5 kvadrata stana, isto kao u Nizozemskoj, a manji biste postotak plaće dali da živite u Rimu, Pragu pa čak i Madridu.

Ekonomistica Nika svoj stan iz snova traži već godinu dana, do sada nije imala sreće. “Gledam nešto što je cjenovno prihvatljivo, ali bez potpore roditelja i nekakvog APN-a, mislim da to ne bi bilo moguće. A preferencije su novogradnja”, govori Nika Boroša.

Svega se dosad nagledala. Od luksuznih stanova po cijeni od preko 5 tisuća eura po kvadratu do „rupa“ koji su pogodne jedino za domaće životinje.

Cijena novih stanova u Hrvatskoj je u 6 godina narasla za 65%, dok je plaća u prosjeku u isto vrijeme skočila za svega 35%.

S godišnjom plaćom u Zagrebu se može kupiti desetina stana od 50 kvadrata. Najveća su sirotinja Londončani koji mogu kupiti tek 5% stana. Najviše kvadrata mogu kupiti stanovnici Rima, Bruxellesa i Berlina kojima je dakle lakše doći do stana nego Zagrepčanima u Zagrebu.

Stanovi se odlično prodaju

Bez obzira na visoke cijene i male plaće, stanovi se u Zagrebu odlično prodaju. “Novogradnje nedostaje i čim je neki novi projekt u najavi jako je veliki interes i potražnja za njime tako da moje osobno mišljenje da cijena novogradnje neće padati”, kaže Ćulibrk.

Nije problem samo kupovina već i najam stanova. Na toj ljestvici Zagreb stoji jako loše, u neslavnom društvu Londona i Pariza. Za najam 50 kvadrata u Zagrebu treba izdvojiti gotovo 60% mjesečne plaće. S druge stanovnici Berlina i Amsterdama za isti stan moraju izdvojiti manje od 40% mjesečnih primanja.

“Cijene stanarina neprestano rastu, zbilja nije neuobičajeno naći stan od 30 – 40 kvadrata koji sad košta 800-900 eura. Kada idete gledati stan koji biste rado unajmili, nikad niste sami već još jedno 100-tinjak ljudi čeka s vama i zbilja je lutrija dobiti stan u Berlinu”, govori Hrvatica u Berlinu Ivana Hajtok.

“Hrvatska vlada mora ohladiti potražnju za stanovima kao investicijom. Jedini instrument je porez na nekretnine, to nema nikakve dileme. Stanovi u Zagrebu ili u velikim gradovima uz obalu su za prosječne građane RH – su nedokučivi, ne može se jednostavno kupiti takav stan”, rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari