AKO STE SE PONADALI...

‘OŽUJAK-LUĐAK’?! Meteorolozi se slažu: ”Stiže nam drastična promjena vremena…”

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Započeo nam je, klimatološki gledano, prvi proljetni mjesec, u narodu poznat po izreci “ožujak-luđak”.

Dolazi to zbog njegova inače prijelaznog karaktera i promjenjiva vremena. Takav bi trebao biti i ovaj, možda tek malo topliji od prosjeka, osobito u prvom i zadnjem tjednu, ali i uobičajeno kišovit u svojoj sredini, navodi za RTL meteorolog Dorian Ribarić.

Dodaje kako se još uvijek nalazimo u polju povišenog tlaka u anticikloni, a u tom polju vedrine ostajemo do četvrtka.

Danas u unutrašnjosti i do 13 stupnjeva

“U utorak ujutro tek rijetko po kotlinama i uz obale rijeka ili jezera bilo kratkotrajne magle, najviše u Podravini i Posavini. Vjetar slab, a i bura koja će duž obale slabjeti te još samo rijetko imati jake udare, uglavnom samo pod Velebitom. U unutrašnjosti temperature su bile i u minusu.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima obilje sunca i vedrine. Izostat će i bilo kakav značajniji vjetar, a bit će uobičajeno svježe za ovo doba godine uz oko 12-13 °C. Isto i na istoku zemlje. Bez oblaka i vjetra. Dakle, sunčano, a s temperaturom malo višom od jučerašnje, bit će i tu do 13 °C”, prognoza je Doriana Ribarića.

“Pritom će uglavnom biti i malo ugodnije nego danas, kako će bura oslabjeti te okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak, izraženiji na otocima i prema otvorenom moru. Temperatura između 15 i 17-18 °C. Na sunčanom sjevernom Jadranu bura će potpuno oslabjeti, čak će biti i mirno. Pritom će uz sunce i vedrinu, izostankom vjetra, lokalno biti i osjetno ugodnije nego jučer. U gorju malo iznad 10 stupnjeva, a uz more i iznad 15 °C”, navodi Ribarić.

Idućih dana se na kopnu očekuje pretežno sunčano, ujutro hladno, a danju sve ugodnije… do petka.

“Tada uz nešto više oblaka u noći na subotu može pasti i malo kiše, a uz okretanje vjetra na sjeverni će kraj tjedna obilježiti osjetno niže temperature i hladnoća. U gorju može nakratko biti susnježice i snijega”, navodi Dorian Ribarić za RTL. Dodaje kako će idućih na moru vedrina biti do četvrtka, a u petak već promjenjivije po sve izraženoj južini. Može pasti povremeno malo kiše kako uz obalu tako i u zaleđu. No, oblake će ubrzo opet rastjerati jaka bura i to već tijekom subote, ali će zamjetnije osvježiti.

Snijeg moguć i u unutrašnjosti?

S nadolazećom promjenom slažu se i drugi meteorolozi.

Tako Tea Blažević, meteorologinja N1 televizije, navodi kako u petak slijedi promjena, približavanjem hladne fronte sa sjeverozapada Europe, koja će se jako brzo premjestiti preko naših krajeva.

“Već u petak od jutra treba računati na kišu, a prema kraju dana, prodorom hladnijeg zraka, kišne kapi prelazit će u susnježicu i snijeg, prije svega u gorju, gdje će formirati snježni pokrivač. Ipak, susnježica i snijeg bi povremeno mogli padati i drugdje u unutrašnjosti. Temperature će u subotu biti osjetno niže, i do desetak stupnjeva. Dojam svježine pojačavat će sjeverac i sjeveroistočnjak, na kopnu, jaka i vrlo jaka bura na moru, druga marčana će to biti”, zaključuje Tea Blažević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari