ZDRAVSTVO U PROBLEMU

Pacijenti ostaju bez liječnika, KoHOM oštro po Berošu. ‘Na rubu su opstanka’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pacijentima ostaju i dalje nepregledne i duge liste čekanja, skupi lijekovi i visoke participacije, a zdravstvenim radnicima pak i dalje neriješeni organizacijski modeli, preopterećenost, brojni neplaćeni prekovremeni sati

Dok tisuće pacijenata svakodnevno ostaje bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva uputilo je u saborsku proceduru prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju u kojima nema odredaba koje bi doprinijele boljoj zdravstvenoj zaštiti te boljem i učinkovitijem zdravstvenom sustavu, a Zakon ostaje skoro pa nepromijenjen.

Pacijentima ostaju i dalje nepregledne i duge liste čekanja, skupi lijekovi i visoke participacije, a zdravstvenim radnicima pak i dalje neriješeni organizacijski modeli, preopterećenost i brojni neplaćeni prekovremeni sati.

Primarna zdravstvena zaštita i dalje propada, primarna pedijatrija i ginekologija na rubu su opstanka.

“Broj liječnika starijih od 60 godina sada je 771. Obiteljska medicina propada, a ministar ništa nije poduzeo. Iako je od prvog dana mandata službeno i neslužbeno informiran, upozoren, zamoljen za pomoć i razumijevanje, nije učinio i ne čini baš ništa”, rekli su iz KoHom-a.

Pusta obećanja

KoHOM je podsjetio na ministrova obećanja poput onog da će dovesti administratora u timove obiteljske medicine, da će HZZO preuzeti problematiku, da će izjednačiti koeficjente plaće obiteljskih liječnika, uvesti masovne specijalizacije i brojna druga koja ipak nije ispunio.

Ipak tu su i dalje kontrole i ogromne novčane kazne za liječnike, a za greške sustava kažnjava ih se dvostruko više nego su plaćeni.

U pravilu bi, svatko u zdravstvenom sustavu trebao sam obavljati svoju administraciju. Tako bi se izbjeglo opterećivanje obiteljskih liječnika tuđom administracijom, a pacijenti ne bi gubili vrijeme u čekaonicama raznih ordinacija. Ipak, sve se i dalje upućuje na obiteljske liječnike.

“Inzistiranjem na takozvanim sistematskim pregledima kao glavnim reformskim potezom samo skreće pozornost javnosti sa gorućih problema u zdravstvu, a to su nepregledne liste čekanja, sve nedostupnija zdravstvena zaštita i propadajuća primarna zdravstvena zaštita, koja bi trebala biti temelj svakog zdravog zdravstvenog sustava”, dodali su.

Svi obiteljskom doktoru

Sistematski pregledi postoje desetljećima u Hrvatskoj u raznim oblicima i formama, sistematski pregledi u školama i na fakultetima, na medicini rada prilikom zapošljavanja, sistematski pregledi za dobivanje vozačke dozvole, sistematski pregledi zaposlenika po poslodavcima, sistematski pregledi branitelja, preventivni paneli i paneli kroničnih bolesnika…

U 2021. godini čak 48,3 milijuna posjeta bilo je u obiteljskoj medicini, a svaki pacijent prosječno je 13 puta kontaktirao svojeg obiteljskog doktora.

Od 1991. do danas, za 250 posto povećan je broj usluga koje se pružaju pacijentima, a istovremeno se broj liječnika smanjio sa 2410 na 2199.

“Naših specijalizanata ima jedva 13 posto u odnosu na broj liječnika, a broj starijih od 60 godina je čak 35 posto. Starijih od 55 godina je više od 50 posto. I oni skrbe o gotovo 3,7 milijuna pacijenata, u grubom prosjeku oko 200 tisuća pacijenata dnevno”, pričaju.

Obiteljska medicina i pacijenti ne mogu čekati, a obiteljskoj medicini treba hitna pomoć, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari