APSURD NA TRŽIŠTU

Video | Pad prodaje stanova, ali ne i cijena. Maja ima 41, ali i dalje živi s majkom: ‘S ovom plaćom sama ništa ne mogu’

Ima ih nikad više, a prodaja nikad manja. U cijeloj Hrvatskoj kupoprodaja stanova slabija je 41%. Tako na tržištu nije bilo punih sedam godina. No unatoč tome – cijene ne padaju ni približno toliko. Zašto?

Novog će stanara, dvosobni stan od 63 kvadrata na 15. katu zagrebačkog naselja Vrbik, mjesečno stajati – 750 eura.

Je li to realna cijena?

“Pa trenutno je to realna cijena s obzirom na situaciju na tržištu – možda bi netko potraživao i više”, kaže nam agent za nekretnine Mislav Dragojević.

Ali dok cijene najma idu u nebo na tržištu vlada negativan trend. Pada prodaja stanova.

Ove godine u prvom kvartalu prodano je više od 3300 stanova, a lani u istom periodu 5700. To je pad 41 posto. Takva situacija na tržištu nije se dogodila od 2017. godine.

“Nemamo nekakve mjere i stambenu politiku ne bi li potaknuli kupnju onih kojima nekretnine najviše trebaju, a to su mladi do 35-40 godina”, ističe Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine.

Zato su kupci na oprezu. Nisu spremni prihvatiti visoke cijene kvadrata koje se unatoč slabijoj prodaji, čak 28 posto manjoj u Zagrebu drže.

“Visoke cijene, rast kamatnih stopa, inflacija tako da su kupci stali na kočnicu. Ima ih, ali ako su nerealne cijene ljudi uopće neće ni pogledati stan. Naravno da je onda na nama agencijama da upoznamo prodavatelje s realnom cijenom”, rekao je Mislav Dragojević, agent za nekretnine.

No, stručnjaci tvrde da je uz pad prodaje krenuo i pad cijena nekretnina od oko 2 posto.

“Smanjivanje razlike između tražene i realizirane cijene možemo očekivati što znači da će vjerojatno kupcima biti lakše doći do nekretnine po razumnijoj cijeni”, kazao je Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine.

A uskoro bi trebalo lakše do stana – uvjerava Branko Bačić (HDZ), ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Do kraja srpnja bit će gotov i nacionalni plan stambene politike.

“Nakon čega bi, jasno u razgovoru s ostalim ministrima, svima zainteresiranima napravili i dovršili nacrt i uputili ga u javno savjetovanje. Cilj nam je cijeli taj projekt zaključiti do kraja godine”, rekao je Bačić.

Do tada iako joj je 41 godina Maja i dalje živi s majkom.

“To je najbolja opcija. U današnje vrijeme s ovom plaćom sama si ne bi mogla ništa priuštiti”, kaže Maja iz Splita.

Pa dio građana smatra da država gradnjom stanova neće doskočiti problemu priuštivog stanovanja.

“Ali to ne mijenja mnogo. Razlika u tome što može da se zaradi i cijena stanova je prevelika”, smatra Stefan Piper iz Beograda.

“Mislim da to je bitno pogotovo zato što se moramo koncentrirati da mladi ostanu ovdje, da mogu ugodno živjeti”, dodaje Doris iz Zagreba.

No, uz ovakvu situaciju na tržištu Hrvatima su pitanja o vlastitom krovu nad glavom sve samo – ne ugodna, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari