BJEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA

Panika među Rusima! Pokupovali sve letove iz Moskve, na Googleu mahnito traže ‘kako napustiti Rusiju’

Foto: Unsplash

Od jučerašnje objave planova za referendum, pa do Putinove i Šojguove objave danas, trend pretraživanja ove fraze ne pada

Nekoliko trenutaka nakon što je Vladimir Putin održao govor u kojem je uputio hitan poziv za 300.000 rezervista i ozbiljno zaprijetio Zapadu, a dan nakon najve referenduma u okupiranim regijama Ukrajine za priključenje Rusiji, zavlada je velika panika među ruskim građanima.

Putinova objava, izrečena u ranojutarnjem televizijskom obraćanju, izazvala je strah da muškarcima sposobnima za borbu neće biti dopušteno napustiti Rusiju. Stoga su jutros rasprodani svi izravni letovi iz Moskve za Istanbul i Erevan, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, sudeći prema podatcima Aviasalesa, najpopularnije ruske stranice za kupovinu avionskih karata.

Neke rute sa međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja ili 5.000 dolara, što je oko pet puta više od prosječne mjesečne plaće.

Iako je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da će poziv biti ograničen na one s iskustvom u profesionalnoj vojsci, te da studenti i oni koji su služili samo vojni rok neće biti pozivani, izgleda da građani nemaju povjerenja u objave vlasti.

Osim što su rasprodani naglo je poraslo pretraživanje jedne rečenice na ruskom Google-u. Naime, Rusi su počeli masovno guglati “kako napustiti Rusiju”. Prema podacima koji se mogu vidjeti na Google Trends, popularnost fraze naglo je skočila oko 18 sati prema moskovskom vremenu. Google je zabilježio da je ova fraza tada dosegla najveću stopu pretraživanja od 19. srpnja. Tog su dana glavne vijesti vezane uz rat bile Putinov rijetki posjet stranoj državi i sastanak s iranskim čelnikom, susret američke i ukrajinske prve dame te otkriće planova za pripojenje ukrajinskih regija Rusiji koje su objavile američke tajne službe.

Prije toga, najveća stopa pretraživanja fraze ‘kako napustiti Rusiju’ u Rusiji je zabilježena u periodu između 27. veljače i 5. ožujka, odnosno na samom početku rata.

Od jučerašnje objave planova za referendum, pa do Putinove i Šojguove objave danas, trend pretraživanja ove fraze ne pada. Bilježio je nešto manju vrijednost tijekom noći i ranije jutros, no nakon Putinovog govora ponovo je dosegao svoj maksimum.

Što znači vrijednost 100? Google je to objasnio ovako:

“Brojevi predstavljaju interes za pretraživanje u odnosu na najvišu točku na grafikonu za određenu regiju i vrijeme. Vrijednost 100 predstavlja najveću popularnost za izraz. Vrijednost 50 znači da je popularnost izraza upola manja. Rezultat 0 znači da nije bilo dovoljno podataka za taj izraz.”

To da su Rusi “kako napustiti Rusiju” guglali još jučer ne čudi. Rusi dobro znaju što slijedi kada njihov režim odluči anektirati neki teritorij. Aneksija Krima 2014. godine bila je povod za najveće zapadne sankcije ikad nametnute toj zemlji, a intenzivirali su se sukobi separatista u Ukrajini potpomognutih Rusijom. Nakon što je Rusija 23. ožujka priznala samostalnost Donjecke i Luganske narodne republike, dan nakon je uslijedio rat s Ukrajinom. Analitičari se sada pribojavaju da bi pripojenjem četiri ukrajinske pokrajine Rusiji, ona mogla žešće braniti ‘svoj’ teritorij, tako da će potrebe za vojskom biti mongo veće, a i danima se šuška o potencijalnoj općoj mobilizaciji, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari