KORONA NA ODJELU HEMATOLOGIJE

Panika u zagrebačkoj bolnici! Koronavirus se proširio među oboljelima od leukemije i drugih teških bolesti

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Na Odjelu hematologije KBC-a Zagreb, gdje se liječe teško bolesni pacijenti, prošlog tjedna došlo je do proboja koronavirusa. “U razdoblju od 18.1 do 24.1. na Zavodu za hematologiju COVID-19 infekcija dijagnosticirana u 15 hospitaliziranih bolesnika”, potvrdili su RTL-u iz KBC-a Zagreb.

Iako je RTL u svom upitu KBC-u Zagreb zatražio odgovore i na pitanje kakvo je trenutačno stanje zaraženih pacijenata i planira li se njihovo prebacivanje u KB Dubravu, na ta pitanja iz bolnice nije dobio odgovore. Poslali su podatke za prošli tjedan, pa je RTL pitao i ima li novozaraženih na odjelu ovog tjedna kao i znaju li kako je došlo do proboja virusa na odjel. Ni na ta pitanja nisu odgovorili.

Jedan od članova obitelji jednog od zaraženih pacijenata rekao je za RTL da je situacija ipak puno ozbiljnija. “Ovo što se dogodilo je strašno. Sestre su trčale na sve strane. Dolazili su u odijelima s nekim plinom na odjele, čistili hodnike. Pacijent mi je javio da se boji da nije slučajno došao Covid na odjel hematologije”, kazao je anonimno za RTL član obitelji jednog od zaraženih pacijenata (podaci su poznati redakciji).

Pacijentu je osoblje jednu noć, kako tvrdi, reklo da se čini da se na odjelu pojavio Covid. “Taj dan kad mu je potvrđena korona, tu večer mi javlja da je došla doktorica kod njega i rekla mu ovim riječima: ‘Korona je ušla na Odjel hematologije i zasad imamo više od 30 pacijenata koji su zaraženi i ta brojka raste’”, govori član obitelji zaraženog.

Pacijentu je zatim rečeno da će ići u podrum i ležati na hitno sastavljenom Covid odjelu. Govora o prebacivanju u Covid bolnicu, KB Dubravu nije bilo. Samo je prebačen u podrum. Službeni odgovor KBC-a da na Zavodu za hematologiju ima samo 15 zaraženih, tvrdi izvor RTL-a, nije istinit.

“Moš’ si misliti. To nije istina. To je sramota, da hematološki pacijent dobije Covid u bolnici. Oni su toliko imunokompromitirani da su njihovi životi ionako ugroženi. I način na koji sebe opravdavaju je takva glupost. Govore pacijentima da su oni donijeli Covid. Valjda ga toliko ima da ni sami ne mogu pratiti tko je pozitivan, a tko negativan”, ogorčeno govori član obitelji zaraženog pacijenta.

Iz bolnice su poslali odgovor novinarima na pitanje o stanju u bolnici, na što su odgovorili sljedeće:

“U razdoblju od 18.1 do 24.1. na Zavodu za hematologiju COVID-19 infekcija dijagnosticirana je u 15 hospitaliziranih bolesnika”, potvrdili su RTL.hr-u iz KBC-a Zagreb. Nisu nam tada odgovorili na pitanja kako je došlo do zaraze i u kojem su stanju zaraženi pacijenti.

RTL je zatražio odgovore i na pitanje planira li se prebacivanje pacijenata u KB Dubravu, a s obzirom na to da su nam u prvom odgovoru poslali podatke za prošli tjedan, dodatno smo ih upitali i ima li novozaraženih na odjelu ovog tjedna kao i znaju li kako je došlo do proboja virusa na odjel.

U odgovoru koji potpisuju ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, pojasnili su nam stanje pacijenata, ali i odgovorili na nekoliko važnih pitanja.

“Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika”, poručuju dr. Ćorušić i dr. Aurer.

Na pitanje kakvo je stanje s bolesnicima i jesu li prebačeni u KB Dubrava, odgovaraju:

“Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtjevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje COVID19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru”, poručuju za RTL.hr.

Poručuju da ne mogu biti posve sigurni kako je došlo do proboja virusa u bolnicu.

“No, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu”, kažu.

Tvrde da ovaj tjedan nisu imali novozaraženih.

“Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije”, kažu u odgovoru za RTL.hr Ćorušić i Aurer.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views