PAPA FRANJO SA ŽRTVAMA SVEĆENIKA-MANIJAKA Čak 100.000 američke djece žrtve spolnog zlostavljanja

Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja i poručio da “Bog plače” zbog tih zločina za koje će morati odgovarati svi koji su ih počinili, ali i oni koji su ih prikrivali, rekao je u nedjelju u Philadelphiji, završnog dana posjeta Sjedinjenim Državama.

“Bog plače zbog spolnog zlostavljanja djece”, rekao je 78-godišnji Papa biskupima na seminaru. Pozvao je na “snažniji nadzor kako bi se zaštitili mladi ljudi… a svi koji snose odgovornost za to i odgovarali”, prenosi Hina.

Žrtve spolnog zlostavljanja kažu da Crkva nije dovoljno učinila. Čak 100.000 američke djece bilo je žrtvama spolnog zlostavljanja što su počinili svećenici, navode stručnjaci agencija za osiguranja u dokumentu koji je 2012. bio predstavljen u Vatikanu.

Prvi latinoamerički Papa je u svom prvom posjetu SAD-u naglasak stavio na imigraciju, pozvavši Amerikance da odbace “neprijateljstvo” prema novopridošlicama, a oduševljenim se južnoameričkim katolicima obratio na materinjem španjolskom.

Vođa 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu sastajao se s ljudima na svakom koraku šestodnevnog posjeta SAD-u tijekom kojega je bio prvi Papa koji se ikada obratio američkom Kongresu i Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Papa Franjo je svojim istupima o potrebi zaštite imigranata i siromašnih te isticanju važnosti zaštite okoliša, stekao mnogo poklonika u SAD-u, posebice među liberalnijim katolicima. Također je, bez mijenjanja doktrine Crkve, ublažio stajališta i nepokolebljivo protivljenje Crkve prema pitanju pobačaja i homoseksualaca.

Imigranti su prigrlili riječi Pape koji je stao u njihovu obranu u trenutku kada neki republikanci, koji bi rado zasjeli u Bijelu kuću, najavljuju podizanje ograde uzduž američko-meksičke granice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari