POTRESI SE NE MOGU PREDVIDJETI

Par sekundi prije potresa, prvi put u Hrvatskoj proradilo upozorenje na mobitelima. Otkriveno kako radi

Upozorenje stiže na pametne telefone otprilike desetak sekundi prije nego što se osjeti trešnja, a vremenski razmak između obavijesti i samog potresa ovisi o udaljenosti od epicentra

Mnogi građani u Splitu potvrdili su da su nešto prije noćašnjeg potresa dobili na pametnim telefonima ispisano upozorenje da je u blizini potres.

Pilot program Googlea

Radi se o pilot programu Googlea razvijenom za sustav Android, u suradnji s Euromediteranskim seizmološkim centrom (EMSC). Ovaj je sustav za upozorenje razvijen još 2020. godine od kada je aktivan u nekim dijelovima svijeta, a mnogi stanovnici regije jučer su ga prvi puta vidjeli na djelu.

Poznato je da se potresi ne mogu predviđati, seizmografi ih detektiraju tek kada krenu prvi potresni valovi, no ovaj sustav djeluje tako da šalje upozorenje čim detektira te valove, prije nego oni zahvate svoju punu širinu.

Upozorenje stiže na pametne telefone otprilike desetak sekundi prije nego što se osjeti trešnja, a vremenski razmak između obavijesti i samog potresa ovisi o udaljenosti od epicentra. Ovo omogućava ljudima da se na vrijeme sklone na neko sigurnije mjesto, da ugase uređaje koji bi mogli izazvati dodatnu opasnost ili da se odmah pokrene sustav hitne intervencije.

Pametni telefoni kao maleni seizmografi

Pametni telefoni sa sustavom Android mogu poslužiti kao maleni seizmografi jer imaju ugrađeni akcelerometar. Androidov sustav koristi podatke tog senzora da ustanovi kretnje telefona. Pomoću njega, pametni telefoni mogu znati kada želite zakrenuti ekran ili brojati korake.

Znanstvenici su ustanovili da su telefoni dovoljno osjetljivi da otkriju obje ključne vrste potresnih valova, S i P valove. No, to samo po sebi nije dovoljno da bi ovaj sustav funkcionirao. Potrebno je da istu trešnju osjeti veći broj pametnih telefona na određenom području. Kada vaš pametni telefon osjeti trešnju, on šalje informacije o tome Googleu koji ih zatim obrađuje. Ako i drugi pametni telefoni na istom području počnu slati iste informacije, Google pokreće sustav upozorenja koji šalje obavijesti na pametne telefone.

Preciznost sustava varira

Google tvrdi da je njihov sustav sposoban locirati epicentar i odrediti jačinu potresa. No, preciznost ovog sustava varira od potresa do potresa. Jučerašnja je obavijest upozorila građane da se pripreme na potres jačine 5,5 stupnjeva, dok je Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a izvijestila da je njegova magnituda na kraju bila 6,1 po Richteru, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari