PAZITE KUDA GAZITE: Odšetate li za kestenima u slovensku šumu, prijeti vam globa od 200 eura!

Prekršiteljima koje šumarski inspektor zatekne u tuđoj šumi mogu se zbog sakupljanja kestena ili branja gljiva kazniti novčanom globom od 200 eura, a vlasnik može protiv počinitelja može podnijeti i tužbu

Branje kestena ili gljiva u privatnim šumama u Sloveniji kažnjava se novčanom kaznom od 200 eura, a osobe koje se zateknu u takvu prekršaju mogu biti i sudski gonjene, objavila je u srijedu Slovenska televizija dok se ove jeseni očekuje odličan urod omiljenih šumskih plodova.

Unatoč kasnijem dozrijevanju u Sloveniji se očekuje odličan urod kestena jer je suzbijen nametnik kestenova osa šiškarica (lat. Dryocosmus kuriphilus), koji je zadnjih godina smanjivao prinose te izazvao velike štete u kestenovim šumama.

No, malo je poznato da vlasnik šume koji je na općini dobio dozvolu da se bavi proizvodnjom i prikupljanjem šumskih plodova može zabraniti dolazak izletnika koji se sakupljanjem kestena bave iz zabave ili time obogaćuju jesenski jelovnik.

Tako vlasnik ima pravo posebnim oznakama s upozorenjem ili postavljanjem vrpce ograditi svoje zemljište.

A kazne nisu malene. Prekršiteljima koje šumarski inspektor zatekne u takvoj tuđoj šumi mogu se zbog sakupljanja kestena ili branja gljiva kazniti novčanom globom od 200 eura, a vlasnik može protiv počinitelja može podnijeti i tužbu, objavila je u srijedu Slovenska televizija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari