GOSPIĆKI HEROJI

Video | Pedijatrica koja je za dječaka dignula helikopter za Rijeku i spasila ga: ‘Imao je krvarenja na koži, to je znak sepse’…

Dr. Linda Hibravi Kosić kaže da su prve dobro reagirale sestre koje nisu pedijatrijske struke: ‘Bila je gužva, a one nisu dale da čeka…’

Reporterka RTL Danas Maja Brkljača uživo je razgovarala s pedijatricom Lidom Hibravi Kosić u Općoj bolnici Gospić koja je reagirala i zatražila helikopter za prijevoz dječaka koji je dobio gnojni meningitis koji može biti fatalan u svega dva sata.

Ispričala je što se dogodilo: “Otac dovodi dječaka zbog visoke temperature i bolova u nogama. Naše medicinske sestre, koje nisu pedijatrijske struke, brzo su procijenile da je dječak ozbiljnije bolestan. Unatoč velikoj gužvi nisu dozvolile da čeka, odmah su ga uputile na pregled. Kolegica Rukavina, nakon što je postavila venski put i pregledala dječaka, pozvala je nas pedijatre. Do našeg dolaska, dječak je razvio glavobolju i počeo je kočiti vratom što je jasan znak meningitisa, ali razvijala su se i krvarenja na koži što je znak da je meningitis krenuo i prema sepsi.”

Nastavila je da su dječaku dali antibiotik širokog spektra u visokoj dozi, nastavili davati infuziju i krenuli u poziv dizanja helikoptera.

“S obzirom na veliku gužvu te da je dijete bilo potrebno što prije, u dva ili tri sata, dopremiti do klinike, odlučili smo dignuti helikopter i za pedijatriju na Kantridi”, rekla je.

Na pitanje, bi li dječak preživio da se nije digao helikopter, rekla je da je teško to procijeniti jer su dali dječaku početnu terapiju koja ga je stabilizirala. “Ali trebala je i daljna obrada i intenzivan nadzor. U svakom slučaju brzi transport igralo je presudnu ulogu za dječaka”, rekla je dr. Lida Hibravi Kosić.

Dala je i savjet na koje simptome roditelji trebaju žurno reagirati:

“Ako je riječ o izrazito visokim temperaturama od 40 i više stupnjeva, ako se teško skida ili se uopće ne može skinuti, ako se dijete žali na glavobolju, povraća ili ako se pojave znakovi krvarenja po koži jer to je već alarmantan znak.”

A dječak iz ove priče je u bolnici na Kantridi na jedini intenzivnog liječenja, stabilno je i ako tako ostane do sutra ujutro, mogao bi biti prebačen na odjel gdje će ostati desetak dana.

Svi se nadaju da će svoj 12-i rođendan, koji je za dva tjedna, dočekati kod kuće uz svojih četvero braće i sestara, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari