KRENULI 'PRAVI RAZGOVORI'

Video | Penava odgovorio jesu li iznevjerili birače: ‘S kim ćemo u pregovore, ako ne s onim tko nam je svjetonazorski blizak?’

‘Spremni smo i na varijantu formiranja većine, i obitavanja četiri godine u oporbi, ali i novih izbora’, rekao je Penava na konferenciji

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava održao je u utorak konferenciju za medije. Penava se na početku zahvalio svima koji su izašli na izbore i obavili svoju dužnost.

“Zahvaljujući onima koji su poklonili glas DP-u, a takvih je više od 200.000, Domovinski pokret je treća politička snaga u zemlji. Svima kojima je to iznenađenje ili ne razumiju posao kojim se bave ili rade za neke skrivene političke snage čije su poluge”, rekao je Penava.

Počeli ‘pravi razgovori’

“DP je izuzetno zadovoljan rezultatima i situacijom da smo uspjeli kroz ljude koji su izabrani u Sabor prezentirati što je Domovinski pokret, a ponajprije mislim na ljude koji su heroji rata”, istaknuo je misleći pritom i na branitelje na svojim listama. Istaknuo je da DP svoje vrijednosti neće prodati ni pod koju cijenu, spreman na sve ishode pregovora.

“Spremni smo i na varijantu formiranja većine i sastavljanja hrvatske Vlade, spremni na varijantu obitavanja četiri godine u oporbi, ali i spremni na varijantu novih izbora”, rekao je Penava i dodao da nemaju ove tri opcije, naravno, jednaku težinu, ali ne pod svaku cijenu te da sve što su ranije komunicirali ostaje isto. Sa SDSS-om i Možemo! neće u većinu te s njima DP ne razgovara, naglasio je Penava. Sa svima drugima se – dodao je – razgovara.

“I radi javnosti, i radi vas, pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom i tek će se pojačati ovih dana”, istaknuo je te naglasio da raniji napisi o dogovorima vezano uz ministarstva nisu istiniti, kao ni raniji medijski navodi o pregovorima.

Na pitanje može li DS podnijeti da njihovu Vladu podržava SDSS, Penava kaže: “Nisam od jučer u politici, deset godina sam izvršna vlast u gradu Vukovaru. Nitko od vas ne ističe da sam ja jedini gradonačelnik grada Vukovara koji je bez problema otišao na misu u srpsku pravoslavnu crkvu i jedini koji u kontinuitetu dobiva podršku i srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Razgovarati o tome da DP-u problem predstavljaju nacionalne manjine je gruba ljudska uvreda i meni osobno, ali i svim našim članovima jer DP protiv nacionalnih manjina nema ništa.”

‘Ako mogu doći 5. kolovoza, nemamo problem’

“Što se tiče srpske nacionalne manjine, u gradu Vukovaru je dana danas u Gradskom vijeću gospodin Savo Manojlović, ili Radivoj Đurić, članovi Domovinskog pokreta, pravoslavci, Srbi. Domovinski pokret je gospodina Predraga Mišića izvijestio na visoko mjesto, Srbin, pravoslavac, branitelj grada Vukovara i žao mi je što nije ušao u Sabor”, istaknuo je Penava i dodao da ih ne bi stavili na listu da imaju problem sa Srbima, ali da je pitanje sljedeće:

“Kakvi Srbi? Koji Srbi? Svi dokle god poštuju hrvatsku državu, dokle god nemaju problem doći 5. kolovoza i s nama poštivati, ako već ne slaviti Oluju, nemamo problem”, rekao je.

“Nemamo “M” od mržnje prema nikome”, rekao je Penava na pitanje vezano uz SDSS, ali nije konkretno odgovorio na pitanje o podršci SDSS-a iz Sabora.

“Ja na hipotetska pitanja te vrste ne mogu odgovarati i neću. Ne mogu odgovarati na floskule kojima se pokušava zabavljati javnost, iza tih pitanja se kriju političke agende. Ne mogu nikoga spriječiti da daje podršku ovom ili onom, meni je to trećerazredno pitanje”, istaknuo je na kraju.

Na komentar, da DP-u nedostaju dvije ruke kazao je: “Meni ne nedostaje ništa. Meni nedostaje “76 – 14″ da bih ja mogao kako hoću.”

Vezano uz snimku Andreja Plenkovića, odgovara da kada bi gledao tko mu je što rekao, ne bi danas bio u stanju razgovarati ni sa kim na političkoj sceni. “Odmah ide protupitanje: Kakav bi onda odnos DP-a trebao biti prema ljudima koji su činili gore stvari?”, rekao je dodajući: “Molim vas za doticaj s realnošću i da promislite o tim pozicijama.”

Na pitanje novinara o tome da je HDZ dobio veliki broj mandata i da su ga u Saboru zastupnici DP-a podupirali, Penava odgovara da puno birača nije za korupciju, ali ni za nekog tko im nije svjetonazorski blizak.

‘Što trebam skakati od jada i bijesa što nemam 76? Nije realno’

“Ja znam za pitanje koje velik broj članova DP-a muči. Nisu za korupciju, ali nisu ni za nekoga tko im svjetonazorski nije blizak. Imali smo 17. mogućnost izlaska na izbore i dobili smo neupitno da je HDZ relativni pobjednih izbora, da je drugoplasirani SDP i da je treći DP. Dobili smo vrlo jasnu poruku – jer je činjenica da HDZ ima pet mandata manje, ali respektabilan broj – SDP je dobio koliko je dobio i DP s politikom borbe za jaču nacionalnu državu, borbu protiv korupcije. Karte su podijeljene. Trebamo sjesti i sagledavati prostor kakav je. Što, trebam skakati od jada što nemam 76? Nije realno”, kazao je Penava.

“Spremni smo za sve scenarije, znam da to sve one koji su protiv DP-a smeta ali tu smo, spremni smo i unatoč prognozama da ćemo se raspasti, eto nas jačih nego ikad”, kazao je.

O snimkama Plenkovića da Penava ne vodi dobro Vukovar i izjavi da će Plenković prijeći preko svega, Penava kaže: “Plenković je govorio različite stvari. I ‘naša nada’ i ‘najbolji gradonačelnik’. Imamo konstalaciju kakvu imamo. Što su govorili kolege iz SDP-a, što govori Sandra Benčić?”

“S obzirom na podijeljene karte odgovornost prema biračima nas tjera na dijalog i odgovorno upravljanje zemljom”, poručio je šef DP-a.

Na pitanje jesu li iznevjerili birače time što će pregovarati s HDZ-om, pita kako da s 14 glasova usmjere zemlju suverenizmu, “s kim, ako ne s onim tko nam je svjetonazorski blizak”.

Novinarki: ‘Iz vas izbija neka huja’

“Nisam ja ljut. Nisam ja krenuo debatirati, krenuo sam odgovarati na pitanja. Ovo nije intervju. Vidim teze koje se plasiraju. Jel možemo dozvoliti da imam svoje mišljenje o tome?”, rekao je na pitanje novinarke o tome zašto je ranije reagirao oštro

“Iz vas izbija neka huja, ne date mi misao završiti. Nemate argumenta, tezu, ništa s čim ćete izbaciti iz takta. Što god vi pričali, ja ću vam dokazati da niste u pravu”, dodao je.

“Je li ikoji član pokreta razgovarao s nekim, nemoguće je odgovoriti. Ono što se nije službeno dogodilo, za nas ne postoji”, istaknuo je Penava.

“Preduvjeti su da ne možemo biti s SDSS-om i Možemo!. Točke koje nas zanimaju je demografska revitalizacija, jačanje suverenizma, zaštita sigurnosti, proizvodnja hrane, borba protiv korupcije, decentralizacija…”, rekao je Penava.

“Jučer su krenuli razgovori sa svim stranama. I s Mostom razgovaramo”, rekao je. Na pitanje jesu li razgovori s SDP-om “reda radi”, Penava je rekao da to nije tako.

“Izborit ćemo se da svako srpsko sela ima bilo što ima i hrvatsko selo”, rekao je Penava.

Na pitanje je li im SDP “ok” i da nije “previše lijevo”, kaže da si DP ne zatvara taj prostor za pregovore vodeći račune o vitalnim interesima Hrvatske.

“Pozivam vas danas u 9 sati, predajemo liste za EU parlament. Što se tiče Mislava Kolakušića, dugo smo razgovarali za suradnju za parlamentarne izbore. Razgovori su bili vrlo korektni. Naši stavovi su bili malo drugačiji”, rekao je Penava.

Jučer su razgovarali tri sata

Članovi predsjedništva Domovinskog pokreta i izabrani zastupnici iza zatvorenih vrata razgovarali su o uvjetima koje će staviti pred pregovarače o formiranju parlamentarne većine i iduće Vlade. Svi su se složili da će uvjet biti da neće surađivati sa SDSS-om. Kako neslužbeno doznajemo, tražit će stroži nadzor granica, odnosno poštivanje Zakona o nadzoru državne granice.

Domovinci smatraju i da treba olakšati uvjete referenduma po švicarskom modelu. Što se demografije tiče, smatraju da za to treba izdvajati četiri posto BDP-a po uzoru na Mađarsku, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari