PERIOD TURBULENTNOG VREMENA: Ulazimo u sezonu tuče – što možemo očekivati?

Savršen vikend za provesti vani, na izletu, pikniku, roštilju ili baveći se nekim sportom.

Čini se da nam se atmosfera konačno malo smilovala. Naime, dulje vrijeme je prošlo otkada smo imali sunčan i topao vikend u cijeloj zemlji, a upravo to imat ćemo sada. I to i u subotu i u nedjelju bez mogućnosti za kišu.

Osim toga, stiže i sve toplije vrijeme. Dnevna temperatura će u cijeloj zemlji prelaziti 20 stupnjeva. Sutra će biti oko 23, a u nedjelju još malo viša, oko ugodnih 25!

Jedino bi vjetar nekima mogao malo kvariti dojam lijepog vremena. Na Jadranu će, naime, sutra u prvom dijelu dana puhati jaka bura, no i ona poslijepodne slabi.

U svakom slučaju, savršen vikend za provesti vani, na izletu, pikniku, roštilju ili baveći se nekim sportom. Požurite s planiranjem!

I jedna mala napomena za kraj: nova, ali kraća promjena vremena sprema nam se u ponedjeljak poslijepodne i navečer što je još jedan razlog da ovo sunce dobro iskoristite!

Tuča je prije nekoliko dana pogodila Dubrovnik, a sinoć je zahvatila okolicu Umaga. Nikola Vikić-Topić otkriva što možemo očekivati

Zadnjih dana i tjedana, tuča je sve češća pojava, što i nije tako čudno jer sad zapravo tek ulazimo u njenu sezonu. Tuča je, naime, češća u toplom dijelu godine jer se tada znatno češće događa jak vertikalan razvoj oblaka i grmljavinske oluje.

Upravo se to dogodilo i jučer kod Umaga. Napadala je velika količina, a zrna su bila otprilike veličine manjih kovanica, recimo od 10 lipa. Sve se bijelilo, skoro kao da je padao snijeg.

Slika s meteorološkog radara u tom je trenutku, oko 18 sati, izgledala ovako:

Što je tamnija i crvenija nijansa, to je jača kiša, grmljavina, i veća mogućnost za tuču. Kod Umaga je prolazio jedan relativno malen, ali vrlo intenzivan oblak. Također, tuče je možda bilo i prema sjeveroistoku, uz granicu sa Slovenijom.

Kako uopće nastaje tuča?

Tuča pada isključivo iz kumulonimbus oblaka. To su veliki oblaci, jakog vertikalnog razvoja, jedini koji daju i munje. U njima se javljaju iznimno jako uzlazne i silazne zračne struje. Brzine mogu čak prelaziti 100 kilometara na sat. U takvim strujama, usisane kapljice vode dižu se uvis, naglo se hlade i zamrzavaju. Na njih se onda lijepe druge kapljice vode, i zapravo tako zrno tuče raste. To se događa sve dok zrno ne ispadne iz uzlazne zračne struje ili dok ne postane preveliko i preteško, i struja ga više ne može nositi.

Promjer tuče može biti od pola centimetra do nevjerojatnih 20 centimetara, što je svjetski rekord izmjeren u Americi, gdje su jake grmljavinske oluje česta pojava.

Tuča je znatno češća u toplom dijelu godine, tako da ćemo, nažalost, vjerojatno još slušati o njoj.
Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari