TREBA LI NAM KLASA ILI MASA?

Pijani, glasni, nepristrojni… U gradu na Jadranu kipte zbog turista: ‘Kao da su pušteni s lanca’

Od Španjolske do Grčke, od Nizozemske do Hrvatske, svuda su problemi isti. Iz popularnih destinacija mještani iseljavaju jer je renta preskupa i jer su cijene ogromne. I ne sviđaju im se gosti koji iza sebe ostavljaju prazne pivske boce, čikove i urin. Svi se bore kako znaju – jedni ograničavaju broj apartmana, drugi naplaćuju ulaznice u grad, jedni uvode kazne od 1000 eura za alkoholiziranje po cesti, drugi par nepar vožnju

Svijetu je dosta pijanih gostiju i masovnog turizma. Ibiza zabranjuje alkohol na ulicama, približavanje party brodova obali. Posebno su bijesni u Palmi De Mallorci gdje je zbog turističkog kaosa prosvjedovalo 10 tisuća ljudi. “Iako smo svi mnogo godina radili baš u turizmu, sad je masovni turizam razlog što smo otjerani s otoka”, govori Carme Reines, članica organizacije za prosvjed, piše Danas.hr.

Vapaj je to koji odjekuje cijelim Mediteranom, a pa se čuje i u splitskoj gradskoj jezgri. Ona nekolicina preostalih stanovnika u ljetnim noćima teško spava zbog divljanja ispod prozora.

“Došlo je kod nas ono što drugi trpe godinama. Ne znam kome je u interesu ovakav turizam. Bilo bi vrijeme da se netko opameti pa da naučimo na tuđim greškama, da ne zaronimo toliko duboko koliko i ovi dok ih ne počnu micati iz gradova”, govori Blanša Čolak, stanarka gradske jergre.

“Većina ljudi zarađuje od njihovih pijenja okolo, a mi smo nedavno bili na Tajlandu i apsolutno je razlika. Tamo se svi ponašaju normalno, a ovdje kao da su svi pušteni s lanca i nema nikakvih pravila”, kažu Laura i Marta iz Splita.

Znaju to jednako dobro i u Splitu i u Barceloni gdje su zato lokalnu autobusnu liniju maknuli s Googlea kako bi u njima mjesto uspjeli pronaći i stariji stanovnici. U Veneciji su turistima krenuli naplaćivati ulaznice za ulazak u grad, a zbog ogromne gužve na Kanarima i u Tenerifima stanovnici masovno izlaze na ulice. Turisti smetaju i Japancima koji su ogradom sakrili pogled na planinu Fuji kako bi stanovnici mogli do trgovine. Na talijanskoj obali Amalfi uveli su ograničenja po sistemu par- nepar kako bi izbjegli prometni ljetni kolaps.

Da se kaos izbjegne turistički gradovi se okupljaju u pokret koji se bore za održivi razvoj u njemu su već mnoge hit destinacije od Amsterdama do Splita. Stanarka geta i vlasnica foto studija na Peristilu članica je pokreta. “Kao što znate, turizam je klasa ili masa, kod nas dogodila masa. Kod masovnog turizma on ide sve više šoto, znači još jefitnije i masovnije. Tu stvari ne mogu ići na bolje nego na gore”, smatra Ana Peraica, stanarska splitske gradske jezgre.

Mogu li se zbog istih problema onda i u Hrvatskoj očekivati prosvjedi?

“Grad svojim strategijama, pa i država može kanalizirati populaciju koja želi dolaziti, ali ako je cijeli grad prilagođen partijaškom tulumaškom rutizmu, onda normalno da imaš partije i tulume po gradu. Od prosvjeda je tu mala korist”, smatra novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac. Zato postoje pravila pristojnog ponašanja – među prvima u Hrvatskoj uvela ih je Novalja zbog noćnog života na Zrću. Split je uveo i zaštitare i pravila, te skratio radno vrijeme kafićima unutar palače. No npr. diskoteke u centru nisu njihova nadležnost.

Zbog jeftinih letova u Split stižu gosti želji samo provoda. “Gosti koji nama dolaze su oni koji kupuju karte za idući vikend. Da imamo kvalitetni kulturni program, onda bi nam karte i smještaj bili rezervirani godinu dana unaprijed. Da imamo koncerte koji su kvalitetni, izložbe koje su svjetske, mi se ne bismo suočavali s ovime”, kaže Ana Peraica.

Iako je ovo problem koji se očito neće tako skoro riješiti, ovakve su poruke sve glasnije. Kad bude ako bude bit će dobro, jer pijani, glasni i nepristojni turisti, nesnošljive gužve, skupi kvadrati, očito su dosadile stanovnicima brojnih turističkih središta, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari