'SKUPLJE NEGO U AUSTRIJI'

Video | PIZZA 28 EURA, PARKING 40 Austrijski medij o napuhanim cijenama u Hrvatskoj: Sobe cijene više nego hoteli s pet zvjezdica

Lakomo dizanje cijena, kojeg ne prati i rast kvalitete ponude već dolazi na naplatu. U nekim mjestima plaže izgledale ovoga lipnja bile su prazne

Od Tik-toka do stranih medija svi pričaju o basnoslovnim cijenama u Hrvatskoj. Pizza 28 eura, parking 40. Možda zvuči kao luksuzni odmor u skupoj Švicarskoj, ali to je nekoć jeftina destinacija za odmor, Hrvatska. Tako piše turistica Brigite u austrijskom dnevnom listu Kronen Zeitung, prenosi Danas.hr.

Ništa manje nisu šokirani ni stranci koji su komentirali za RTL. Nela iz SAD-a kaže da je na Hvaru jako skupo. “Prilično je skupo, jeftinije je nego u Dubrovniku, ali i dalje skupo. Očekivao sam da će biti jeftinije, ali nije”, poručuje Ninad iz Novog Zelanda, prenosi Danas.hr

Koliko su cijene podivljale, pokazuje i to da neki svoje sobe cijene više nego hoteli s pet zvjezdica, prvi red do mora. Recimo noć u opatijskom hotelu s pet zvjezdica košta 254 eura. Isto tako noć u apartmanu s četiri zvjezdice na Hvaru, 283 eura i sniženo je s 392.

Neki su ipak igrali mudrije

To ujedno pokazuje i da se neki nisu polakomili – Opatija je uvijek bila za one malo dubljeg džepa, ali ovdje su mudriji. “Rekla bih da je malo skuplje, ali sasvim u redu. U prosjeku 50 centi, euro, ne jako puno”, kaže Jasmin iz Njemačke.

Slično je i na Krku, koji inače obara turističke rekorde, pa se nisu htjeli igrati, ali duž obale sve je skuplje i za 30 i više posto. “Ovisi gdje ste u Hrvatskoj. Putovali smo u Dubrovnik, tamo je recimo jako skupo, ali uspoređujući s Krkom, nije tako skupo u odnosu na druge europske zemlje”, dodaje Justine iz Njemačke. “Recimo ručak za 50 eura. Piće i hrana. Ako želite talijansku kuhinju platite oko 30 eura za večeru”, tvrdi Timo iz Njemačke.

Nema razloga za podizanje cijena

A opravdanja za toliko poskupljene nema. “Vlada kontrolira cijene plina, cijene naftnih derivata, struje. Prema tome sve ono što utječe bitno na iznajmljivanje, nema razloga za dizanje cijena. Ostaje uvijek ono osnovno. Da smo htjeli iskoristiti dolazak stranaca, dolazak nakon pandemije i da smo malo u tome izgubili orijentir”, tvrdi bivši ministar financija, Slavko Linić pa dodaje: “Ostaje uvijek pitanje cijene hrane, jer ni to nema razloga da cijene ne počnu padati pa će to utjecati na izvanpansionsku potrošnju i utječe na njih. Po meni, morat će se i u tom dijelu polako spustiti, jer i ono što je bio uzrok rasta cijena više nije.”

A lakomo dizanje cijena, kojeg ne prati i rast kvalitete ponude već dolazi na naplatu. U nekim mjestima plaže izgledale ovoga lipnja bile su prazne. No pravi udar doći će iduće godine – kada i stranci shvate da za manje eura mogu uživati u Grčkoj, Turskoj, Alžiru, Španjolskoj…, izvještava Ida Balen ua RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari